Siyasal İslamcı iktidarın yaşam tarzına müdahalesi son bulmuyor. Pandemi bahanesiyle getirilen müzik yasağı sürerken bu kez de Eskişehir’de uygun görülenler hariç tüm açık alan etkinlikleri 15 gün yasaklandı.

Müziğe, neşeye, yaşama düşmanlar

Haber Merkezi

Eskişehir Valiliği kentte 10-25 Mayıs tarihleri arasında açık alanlarda yapılması planlanan tüm toplu etkinlikleri yasakladı. Valilikçe düzenlenmesi uygun görülenler ile parti faaliyetleri hariç getirilen15 günlük yasağın gerekçesi "huzur ortamı ile kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi" olarak açıklandı. Yasak nedeniyle 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan şehrin en büyük festivali Anadolu Fest de yapılamayacak.

Pandemi bahane edilerek getirilen müzik yasağı sürerken Eskişehir’de alınan karar, AKP’nin seküler yaşam tarzına tahammülsüzlüğünü bir kez daha gösterdi. Çağdaş yaşam tarzına bir müdahale olarak değerlendirilen yasağa toplumun her kesiminden tepki yağdı. Siyasiler, sanatçılar, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve yurttaşlar söz konusu uygulamanın insanların eğlenmesinin önüne geçmek için özel olarak çıkarılan bir karar olduğunu belirttiler.

FESTİVALİME DOKUNMA

Anadolu Fest’ten ‘#FestivalimeDokunma' etiketiyle yayınlanan açıklamada, “Hayretler içerisinde kaldık. Binlerce insanın emeği ve gençlerin sanat aşkının engellenmeye çalışılmasını kınıyoruz” denildi.

Biletleri aylar öncesinden satışa sunulan ve Levent Yüksel, Haluk Levent, Teoman, Hayko Cepkin, Sagopa Kajmer, Yeni Türkü gibi birçok ismin de sahne alacağı festivale on binlerce üniversite öğrencisinin katılması bekleniyordu.

Festivalde sahne alacak isimlerden Haluk Levent, “Ben de bu festivalde konser verecektim. Az önce haber aldım izin verilmediğini Keşke böyle bir durum için yetkililerle görüşmek zorunda kalmasak” derken Hayko Cepkin ise tepkisini “Vay arkadaş neler ile uğraşır olduk hale bak” sözleriyle dile getirdi. Sanatçı Orhan Aydın da “Valilik ülke yangın yeriyken sevinçler yaratmak için, hayatı renklere boyamaya, şarkılarla, şiirlerle bezemeye neden yasak koyuyor? Eskişehir halkı ses vermelidir #FestivalimeDokunma” paylaşımı yaptı.

Festivali bekleyen kentteki öğrenciler de karara tepkili. Enver Gezmiş “Ortada hiçbir şey yokken “Yasaklama Kararı” alan Valilik ‘temel hak ve özgürlüklerimizi’ korumak için bu kararı aldığını iddia ediyor. İnsanların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayarak, nasıl koruyorsunuz?” dedi. Zehra Gümüş, “Kimimiz bursundan, kimimiz ailesinin gönderdiği azıcık miktar paradan kenara ayırıp diğer günler nasıl geçineceğini düşünerek bir tane festivale gitmeye çalışıyor onu da elimizden alıyorsunuz” ifadelerini kullanırken İrem Deniz ise, “Hiçbir sosyal aktivitemiz, hiçbir eğlencemiz olmasın diye elinizden geleni yapıyorsunuz. Müziği ve konseri ahlaksızlık olarak gösterip bunu bir marifetmiş gibi görüyorsunuz ama artık yeter bizi rahat bırakın!” paylaşımında bulundu.

YAŞAMA DÜŞMANLAR

Valiliğin yasağına siyasilerden de tepki yağdı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Kültür, sanat, öğrenci şehri Eskişehir’imizde valilik kararınca alınan 15 günlük genel etkinlik yasağı kabul edilemez” ifadelerini kullanırken Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır, “Sanata, sanatçıya, kendi anlayışına uymayan herkese, her kesime düşman saray iktidarının yarattığı bu düzene teslim olmayacağız” dedi. Gençliğe, sanata ve kültürel faaliyetlere düşmanlık bir AKP geleneği oldu diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yasak kararının geri alınması çağrı yaptı.

FESTİVALLER YAPILACAK

CHP’li Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt tepkisini “Yasaklama Kararı yaşam tarzına müdahaledir. Gençlerin eğlenmesinin önüne geçmek için özel olarak çıkarılmış bir karardır. Pandeminin başından beri zor durumda kalan müzik sektörüne yeni bir darbedir” sözleriyle dile getirdi. TİP Milletvekili Barış Atay ise, “Siz öyle kafanıza göre, canınızın istediği kararı veremezsiniz. O festivaller yapılacak! #FestivalimeDokunma” paylaşımında bulundu.

Siyasal ve toplumsal yaşamın her alanını muhafazakarlaştırmaya çalışan AKP, iktidara geldiği ilk günden bu yana çağdaş laik yaşam tarzına müdahale etti. Eğitimi dinselleştiren, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın etkinliğini arttıran, gerici vakıflara kamunun tüm imkânlarını cömertçe aktaran, kadınları sosyal yaşamdan uzaklaştıracak kararları birbiri ardına alan AKP, kamuoyunda oluşan tepkilerin dozuna göre bazen geri adım attı, bazen de tepkileri umursamadan bunları hayata geçirdi.

PAYLAŞIMA TUTUKLAMA

Kendisi gibi düşünmeyen, yaşamayan herkesi cezalandırmaya çalışan iktidarın yarattığı gerici baskıcı düzenden herkes payına düşeni alıyor. Pegasus havayolu çalışanlarının “Kadir Gecesi” yaptıkları içkili eğlence paylaşımı dolayısıyla O.T, hakkında savcılık tutuklama istedi. Ancak mahkeme O.T.’yi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

HER ŞEYE YASAK GELİYOR

Kızlı-erkekli yurt yasağı: Üniversitelerdeki karma yurt uygulamasına son verildi.

Doğum kontrol: Doğum kontrole ve kürtaj hakkına büyük kısıtlamalar getirildi.

Müzik yasağı: Salgın nedeniyle getirilen yasakların tümü kaldırıldı. Ancak müzik yasağı sadece 01.00’e uzatıldı.

Onur Yürüyüşü: İstanbul Valiliği “toplumda oluşan hassasiyeti” bahane ederek onur yürüyüşünü yasaklıyor.

Yemekhane: Pek çok kamu kurumunda Ramazan bahanesiyle yemekhaneler kapatıldı.

İçki yasağı: 22.00 ile 06.00 saatleri arasında içki satışı ve film, klip ve dizilerde içki görüntüleri yasaklandı.

Ruj yasak: Türk Hava Yolları, “Yolculardan gelen tepkiler” gerekçesiyle hosteslerin kırmızı ruj sürmesini yasakladı.

Kadın-erkek: Hızlı trendeki kadın ve erkek yolcuların yan yana yolculuk yapması engellendi.