Fransa’da müzik hayatını sürdüren Derya Yıldırım, ilk bestesini Sony Music etiketiyle yayımladı. Avrupa’da müzik yapmasını avantaj olarak yorumlayan Yıldırım: Müzik konusunda ülkeye özgürce rengimi katmak isterim

Müziğe rengimi katmak isterim

BURAK ABATAY @abatayburak

Fransa’da doğup büyüyen ve hâlâ orada yaşayan Müzisyen Derya Yıldırım, bir süredir yayımladığı cover şarkılarla adından söz ettiriyordu. Yıldırım, ardı ardına gelen coverlardan sonra kendisine ait ilk bestesini geçtiğimiz haftalarda yayımladı. Düzenlemesini Zeki Bilir’in yaptığı ve ‘Bu Gece’ isimli şarkı Sony Music etiketiyle dinleyiciye ulaştı. Daha önce O Ses Türkiye ve Fransa’daki versiyonu The Voice’a da katılan Yıldırım ile müzik kariyerini konuştuk.

► Müziğe başlama hikâyeniz nasıl oldu?
Çocukluğumdan beri şarkı söylüyorum. Müzik beni her zaman etkiledi. 11 yaşımda annem beni özel piyano kurslarına gönderdi ve 12 yaşımda sesimi ciddi bir şekilde evde çalışarak geliştirmeye karar verdim. 13 yaşımda konservatuarı kazanıp 7 sene orada okudum. Müzik hep hayatımda oldu.

► Cover yapmak kendi müziğinizi yapmanın önüne geçti mi? Bundan endişe duydunuz mu?
İlk önce cover yapmaya başladım. Ve bunu bilerek yaptım. Amacım da kendimi, sesimi ve tarzımı, sevdiğim şarkıları söyleyerek tanıtmak oldu. Beni hiç kimse tanımıyorsa, benim şarkılarımı kim dinleyecek? Hâlbuki ben şarkılarımı kendim için değil, herkes için yazıyorum. Herkes kendini bir şekilde şarkılarımda bulsun istiyorum, dinlerken hissettiklerimi hissedebilsinler istiyorum. Paylaşmak bu. Kendi müziğimin önüne geçmez diye düşünüyorum. İnadına güzel şarkılar yapmaya çalışacağım...

► Avrupa’da müzik yapıp Türkiye’de çalmanın zorlukları/kolaylıkları var mı? Çünkü aksini yapmanın çok da kolay olmadığı bir dönemdeyiz.
Bence Türkiye git gide daha da değişik şeylere açıyor kendini ve bu çok iyi. Bence Avrupa’da müzik yapmam avantaj, en azından yeni ve farklı şeyler sunabilme imkânlarım var. Müzik konusunda ülkeye özgürce rengimi katmak isterim. Umarım beğenilir.

► Kendi bestelerinizde nasıl bir yol çizmek istiyorsunuz?
Ben neysem, müziğim de öyle olsun istiyorum. Kendim yazmak, kendim düzenlemek istiyorum. Hislerimi ve duygularımı en iyi ben anlayıp, ben müziğe dönüştürebilirim...

► Kimlerden etkileniyorsunuz?
En çok etkilendiğim sanatçılar Lana Del Rey, RY X ve Daughter.

***

İki aynı format ve aradaki farklar

► TV yarışmasından bahsedelim. Beklediğiniz geri dönüşleri alabildiniz mi O Ses Türkiye’den?
O Ses Türkiye benim ilk tecrübem. 16 yaşındaydım. Müzik konusunda, ne istediğimi, kim olduğumu pek bilmiyordum açıkçası. Sadece şarkı söylemek istiyordum. En az bir koltuk dönsün isterdim. Ama en azından kendimi, az da olsa tanıttım, duyurdum. Hiç pişman değilim. Dönmeyeceklerini bilseydim yine katılırdım.

► Fransa’da da The Voice’a katıldınız. Arada farklılıklar ve benzerlikler var mıdır?
Benzerlikler var, ama farklılıklar da var! Fransa’daki ekip sana biraz daha önem veriyor. Yarışmanın ve kanalın imajına çok dikkat ediyorlar. Her yarışmacının bir özelliği olmalı. Aynı tarzdan 2 yarışmacıyı kabul etmiyorlar. Farklı farklı sesler, renkler vs. olacak. Bir psikoloğumuz da var mesela. O Ses Türkiye Premium gibi gibi.