Real Estate’in dördüncü stüdyo çalışması In Mind bundan kısa süre önce Domino Records aracılığıyla yayımlandı. Gitarların atmosferik tavrından güç alan In Mind, grubun lideri Martin Courtney imzasını taşıyan vokallerle etkisini yükseltiyor.

Müziği koru

Kimi müzisyen ya da grupların söyledikleri sözler, anlattıkları hikâyeler, bulundukları şehirler değişiyor ama hissettirdikleri duygular dinleyiciyi hep aynı yerden yakalıyor. Yaşamın sabit kaldığını söylemek için deli olmak lazım. Yine de bazı müzikler yaşamın hiç değişmediğini düşündürecek kadar güçlü.

Real Estate örneğine bu nokta üzerinden ulaşabiliriz. Dünyasını sabit tutmak Real Estate’in en iyi yaptığı işlerden biri. New Jersey çıkışlı grubun müziğinde tek bir merkez var ve onlar yola çıktıkları 2009 yılından bu yana o merkeze sıkı sıkıya bağlılar. Geride kalan dönemde yayımladıkları üç albüme kulak verdiğinizde bunu anlıyorsunuz. Bu albümlerin hiçbirinde, 2014 tarihli Atlas dahil, onlar için The Smiths ya da Radiohead’e söylenenler söylenmedi. “Evet! Müziği bu adamlar kurtaracak” denmedi. Zaten Real Estate’in amacının bu tür havada kalan iltifatlar olduğunu sanmıyorum. Kendilerine ait evrenleri var onların. Bu evrendeki her şeyi kontrol edemiyorlar, ama çok klas adımlarla her şeyi anlatıyorlar.

Ekibin yeni stüdyo uzunçaları In Mind’ın konumlandığı yer de burası. Ustaca yazılmış gitar rifleri, melankolik sound kanalları ve umut verici vokalleriyle kışın ortasında kulaklıktan tüm vücudu ısıtacak kadar sıcak albümlerden In Mind. İçerikte ses veren toplam on bir şarkı var. Darling doğru bir açılış şarkısı. İki numaralı şarkı Serve the Song indie pop tavrının güncel adımlarından biri. White Light, Time, Diamond Eyes ve Some Sun şarkıları ise buğulu gitar geçişleriyle ön plana çıkıyorlar. Bu şarkıların hiçbiri bir hit kimliğinde değil. Hiçbiri stadyumlarda büyük ekranların önünde söylenecek şarkılar değil. Albümün Birleşik Devletler’deki lansman konserlerinden biri elli kişilik mekanda gerçekleşti. Kendi halinde, akustik tonlara kapıyı açan ve rol yapmayan bir albüm In Mind. Tıpkı Real Estate’in diğer albümlerinde olduğu gibi…

Real Estate’in müziğini kendinize yakın görüyorsanız In Mind sizi asla yarı yolda bırakmayacak. Aynı kalmak, değişmemek müzik sahnesindeki çoğu isim için yok olmakla eş değerdir. Ama Real Estate için bu geçerli değil. Grubun temelleri o kadar güçlü ki kurucu üyelerden Matt Mondanile artık kadroda olmamasına rağmen Real Estate tavrını kaybetmiyor. In Mind onların iyi albümlerinden biri olarak hatırlanacaktır.

muzigi-koru-277441-1.