İzmir’de pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle işsiz kalan müzisyenlerin intiharları sonrası CHP İzmir İl Başkanlığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Müzik susmasın müzisyenler yaşasın” denildi.

"Müzik susmasın müzisyenler yaşasın"

BİRGÜN EGE

CHP İzmir İl Başkanlığı, pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle işsiz kalan müzisyenlerin intiharları sonrası Konak Meydanı'nda düzenlediği basın açıklamasıyla müzisyenler, sahne ve sokak sanatçılarının içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekti. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'nun da katıldığı basın açıklamasına; Sokak Sanatçıları Derneği, İzmir Sahne Sanatçıları Derneği, İzmir Müzisyenler Derneği ve Roman Müzisyenler Derneği'nin başkan ve temsilcileri de yer aldı.

Basın açıklamasını okuyan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, sanatçıların bu dönemde daha çok desteklenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Müzisyenlerimizi ülkemizde müzik emekçileri, pandeminin olmadığı zamanlarda bile çok düşük ücretlerle, sosyal güvenceleri ve iş güvenliği olmadan, günübirlik kazançlarla, mesleklerini ve sanatlarını icra ediyorlardı. Afet, terör, salgın gibi birçok toplumsal olay olduğunda; ilk müzik ve sanat etkinlikleri iptal edildiği için, hem maddi hem de manevi olarak etkilenen ilk meslek grubu müzisyenlerimiz ve sanatçılarımız oluyor” dedi.

Son dönemde müzisyenlerin intiharlarına dikkat çeken Yücel, “Bu mesleği icra eden vatandaşlarımızın arasında, ekmek teknesi olan müzik aletlerini satarak, evindeki eşyaları satarak ailesinin, çoluğunun çocuğunun ve bakmakla yükümlü olduğu insanların karnını doyurmaya çalışanlar var. Binbir güçlükle aldığı sazını, kemanını, klarnetini, gitarını satıp; Engelli yakınına, yaşlı anasına babasına bakım masrafı yapanlar var. Ve belki de en acısı, geçinmek için, kirasını ödemek için, ailesine bakmak için her şeyi yapan ama iş bulamadığı, devlet sahip çıkmadığı için bunalıma girip hayatına son veren kardeşlerimiz var” diye konuştu.

"EĞLENCE SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI YOK SAYILMIŞTIR"

Yücel sözlerini söyle sürdürdü: “Türkiye’de müzisyenlik yapan, kazancını bu sektörden sağlayan yaklaşık 400 bin kişi var. Kültür ve Turizm Bakanlığının sadece 4 ay boyunca ve belli derneklere kayıtlı olan 30 bin müzisyene 1.000 liralık maddi yardım yapmasıyla, müzisyenlerimizin geçinmesini beklemek mümkün değildir. Bugün esnafımızın, müzisyenlerimizin, sanatçılarımızın yaşadığı problemler ve onların beklentileri siyaset üstü bir konu olmalı. Amaç; toplumumuzun manevi ve psikolojik anlamda ruhunu doyuran bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır. Ancak üzülerek görüyoruz ki, bir yıldır bu insanlarımızın derdine çare olunmamış, sokak sanatçıları, müzik emekçileri, eğlence sektörü çalışanları adeta yok sayılmıştır.”

Son olarak Yücel, şunları dile getirdi: “İşte bu sıkıntıların en büyüğünü yaşayanlardan ve artık dayanacak güçleri kalmayan müzisyenlerimizin sesinin duyulması için AKP iktidarına bir kez daha sesleniyoruz; zaman kaybetmeden, bir müzisyen daha hayatına son vermeden; müzisyenlerimize maddi destek verilsin. Var olan kredi, kredi kartı ve varsa vergi borçlarının faizsiz olarak ertelensin. Normalleşme sürecine geçildiğinde uzun vadeli ve faizsiz olarak mesleki destek kredisinin kullandırılsın. Müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın tüm sağlık giderlerinin ve ilaç masraflarının bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.”