Bu hafta hareketli geçecek. Sebebiyse dünyanın en önemli festivallerinden Sonar’ın İstanbul ayağının yapılacak olması. 24-25 Mart günleri müziğin her alanıyla ilgili mevzuyu Sonar’da bulmak mümkün

Müzik ve ötesi

İlki Barselona’da gerçekleştirilen Sonar Festival, Hong Kong, Stokholm gibi 27 farklı şehirde 55 kez düzenlendi. Festivalin özelliği sadece bir müzik festivali olmaması. İçinde müzik teknolojilerinden, müzikal dünyaya ve sektöre ait pek çok etkinliğin yer bulabiliyor olması ciddi bir detay. İzleyicilere iyi müziği bilgilendirerek veriyor olması müthiş bir durum. Bu yıl ilk kez Zorlu Performans Merkezi’nde gerçekleştirilen festivalin umarım devamı gelir. Bunun için en büyük ihtiyaç festivalin ilgi görmesi. Görecektir de…

Festivalde geçen yılın sonunda yine Zorlu PSM’de müthiş bir performans verip ağzımızı açık bırakan Moderat, Moloko’nun solisti olarak tanıdığımız şahane şov insanı Roisin Murphy, teknonun güzel ismi Nina Kraviz’in yanında Floating Points, Clark, HVOB, Kode9, Prins Thomas, Nosaj Thing, HONNE, DJ Koze, Weval yabancı isimler kontenjanında festivalde yer alacak. Bizim memleketten katılımcı isimlerse Hey! Douglas, Ah! Kosmos, İskeletor, DJ Style-ist, Büber, Villette, Fasitdaire, İpek Görgün, Biblo, Mabbas, Seretan, Fuchs & Cervus, Doğu Orcan ve Vildan Gündüz...

Gruplar veya sahne alacak isimleri programda görmeniz zaten mümkün. İsimlere odaklanmayıp başka mevzulara geçiyorum. Ne bu mevzular? Paneller ve atölyeler. Özellikle müzikle yakından ilgilenen, müzik yapmak isteyen ya da sektörde bir gelecek sahibi olmak isteyenler için inanılmaz değerli etkinlikler bulunmakta. Kültür sanatın temelindeki dinamiklerin tartışılacağı Sónar+D bölümünde ‘Genç Girişimciliği Geliştirmek’, ‘Müziğin Günümüzdeki Tüketimi ve Ötesi’, ‘Kültürel Yaratıcılık’, ‘Türk Deneysel Müzik Antolojisi’ gibi paneller yer alıyor. Bunun dışında kurulacak olan Ableton ve analog standlarında demo imkânları sunulacak. Ableton workshopları da Ableton hakkında bilgi alıp elektronik müzik yapmak isteyenler için önemli bir platform olacak. Kaçırmayın.

Herkese göre bir etkinlik var
Panellere dönüyorum. İlk gördüğüm andan itibaren takip etme kararı aldığım panellerin başında ‘Anthology of Turkish Experimental Music’ (Türk Deneysel Müzik Antolojisi) etkinliği var. Panelde dinleyeceğimiz isimler ise: Alper Maral, Barkın Engin, Batur Sönmez, Reverie Falls On All, Tuna Pase. Panelde, Türkiye'nin sesleri ve yapımcılarının yeni yaratıcı alanları tartışacağı gibi deneysel Türk Müziği'nin tarihine uzanmayı, bu kapsamlı çalışmanın ardındaki yaratıcı ve arşivsel çalışmayı ortaya dökmek de amaçlanıyor.

Kesin takip edeceğim bir diğer panelse ‘Müziğin Günümüzdeki Tüketimi ve Ötesi’. Günümüzde modern müzik tüketimi dijitale kaymış durumda. Dijital müzik servislerinin müzikseverlerin hayatını domine ettiği bir gerçek. Bu servislerin müzik yapımcıları, eser sahipleri ve tüketiciler arasında yarattığı habitatın sonuçları tartışılacak bu panelde. “Dijital müzik servislerinin üretici ve tüketici adına müziğin geleceğindeki yeri nedir?” “Tüketici ve üretici olarak müziğin geleceğini nasıl şekillendirebiliriz?” gibi sorulara cevap arayacak. Katılımcılar ise dikkat çekici: Chris Cooke (Moderatör, Guardian-Müzik Yazarı), Esther Levi LEVI (Bandsquare), Metin Uzelli (The Orchard), Murat Ertel (BaBa ZuLa)

Paneller ücretsiz
Kısacası elektronik müzik severlerin yanında müzikle sektörel anlamda ilgilenen herkes için bir şey var bu festivalde. Son olarak birkaç detaya dikkat çekmek isterim. Festival bileti almasanız da panelleri ücretsiz bir şekilde katılabiliyorsunuz. Sadece girişte kayıt olup bileklik takıyorsunuz. Müthiş hizmet.

Sonar Festival’in mobil uygulamasını indirirseniz İstanbul programını da görebiliyorsunuz. İzleyicilerin de biraz festivale gelmeden önce dersine çalışması gerek. Etkinlikle ilgili hazırlanan web’de yer alan program gerçekten çok karışık, işin içine Facebook etkinlikleri de girince ortalık iyice duman oluyor. Çok etkinlik ve isim olması durumu biraz zorlaştırıyor, bunun farkındayım ama bu da etkinlikle ilgili bir küçük eleştirim olsun.