İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa’da cezaevi aracına yapılan bombalı saldırı ile İstanbul Gaziosmanpaşa’da TÜGVA binasının yanında meydana gelen patlamanın faillerinin tespit edildiğini söyledi. Sığınmacı tartışmalarına da değinen Soylu, “Bayram için gidip dönmek isteyen Suriyelilere izin verilmeyecek” dedi. Soylu, gece 12'den sonra uygulanmaya devam eden müzik yasağıyla ilgili yaptığı açıklamada ise "Teknik ekiplerimiz çalışıyor, ses, desibel nasıl olacak? Bize bir öneri getirecekler ve bunu değerlendireceğiz" ifadelerini kullanarak, konunun pandemiyle ilgili olmadığını itiraf etmiş oldu.

Müzik yasağının nedeni pandemi değilmiş: Soylu'dan 'ses-desibel' açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bursa'da cezaevi aracına bombalı saldırı ile İstanbul Gaziosmanpaşa'da TÜGVA binasının yanında meydana gelen patlamayı değerlendiren Soylu, her iki saldırının da faillerini tespit ettiklerini açıkladı.

Soylu, “Saldırılar PKK’yı mı işaret ediyor? Bu saldırılarla ilgili soruşturmada gelinen son aşama nedir?” sorusuna, “İstanbul’daki bomba boru tipli pil düzeneğiyle çalışan bomba Bursa’daki el yapımı uzaktan kumandalı patlayıcı. Bursa’daki İstanbul’daki olayın faillerini tespit ettik. PKK’ya taşeronluk yapan iki örgütle bağlantılılar. Bursa’daki eylemi terör örgütü MLKP, İstanbul’daki eylemi DKP-BÖG örgütü gerçekleştirdi” yanıtını verdi.

'SURİYELİLERE BAYRAM İZNİ VERİLMEYECEK'

Süleyman Soylu, Suriyeli sığınmacıların bayram izninde ülkelerine dönüş iznine ilişkin de konuştu. Bayramlarda ülkelerine dönen Suriyeli sayısının çok olmadığını söyleyen Soylu “3 milyon 768 bin Suriyeli var Türkiye’de. Sınır güvenlik önlemlerinin tamamını almaya çalışıyoruz. Yaklaşık 500 bin kişi gönüllü olarak geri döndü. Sığınmacılar bizim oluşturduğumuz güvenli bölgelere geçti. Onurlu geri dönüşte güvenli bölgelere dönecekler. İdlib’de briket evleri yapıyoruz.

Yaklaşık 4 bayramdır hem pandemi nedeniyle de bu gidişleri önemli ölçüde durdurmuştuk. Gittiler, yüzde 60’ı kaldı. Sonra gittiler geri döndüler. Bayramlarda gidenler çok bir sayı değil. Geçen hafta itibarıyla valilerimize bayram izni verilmeyecek dedik. Şu anda bayram izni verilmiyor. Güvenli bölgeye gidip orada kalabilirler. Bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

VATANDAŞLIK VERİLEN SURİYELİ SAYISI

31 Mart itibarıyla Suriye uyruklu 200 bin 950 kişi vatandaş oldu, 113 bin 654'ü reşit. Bunun 87 bin 296'sı çocuktur. 2018-19 seçimlerinde yüzde 30-35 oy kullandı. Türkiye'de tımarhanede olması gereken adamlar bugün ''900 bin Suriyeli vatandaş yapıldı'' diyor. Bu nasıl bir sayıdır? Tamamen iç karışıklık çıkarmaya çalışmak.

Oy kullanabilecek kişi sayısı 113 bin 654.

Türkiye'deki demografik yapıyı değiştireceğini ve seçimlerin sonucunu değiştireceğini söylemek yanlıştır. Eğer biz sınır duvarları yapmazsak, kendi ülkelerine geri döndürmezsek o zaman demografik yapı değişir.

İBB'DE GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Hukuk nizamına ben de uymak zorundayım, tüm kamu kuruluşları da uymak zorunda. Kimsenin biz oy aldık, istediğimizi yaparız demeye hakkı yok. Kurumlar hukuka uymazsa müeyyidelerle karşı karşıya kalır. Biz hepsini denetliyoruz. Teftişlerimizi yapıyoruz. Biz Doğu ve Güneydoğu'da inceleme yapmamış olsaydık dağa çıkış oranları artardı.

DİAYDER davası var. Terör örgütüyle irtibatlı kişilerin olduğu tespit edildi.

Bize diyorsanız ki yanlış varsa düzeltilmesin... Böyle bir imkan kimseye sağlanmaz. Belirlenen kriterler var, bu kriterlere göre alacaksın. Milletin gözüne baka baka yalan söylüyorsun. Bizim bir görevimiz var, yarın bize bunun hesabını sorarlar.

Bu ülkenin nizamını korumak için attığımız her adımda hakaret yiyoruz. Bir belediye başkanı sabahtan akşama kadar bakanlara hakaret ediyor. Sonra benim AFAD'ımın da Valinin yanına oturup program yapıyor.

GECE 12'DEN SONRA MÜZİK YASAĞI

Türkiye pandemiyle ilgili çok önemli tedbirler aldı. Türkiye netice itibarıyla önemli bir bölümünü geride bıraktık.

Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olarak bir çalışma yapıyoruz, bu çalışmanın sonucunu paylaşacağız. Teknik ekiplerimiz çalışıyor, ses, desibel nasıl olacak? Bize bir öneri getirecekler ve bunu değerlendireceğiz.

BİLDİRİ BÜYÜKELÇİYE GİTTİ İDDİASI

Devletin diliyle konuşurum, burası dedikodu makamı değil. Eski büyükelçi, AB büyükelçisine redaksiyon için gönderdi.

O büyükelçilerin haddine değildir bu. Siyaset oyun kurgulamak da onların haddi değildir. Seçime gidersiniz seçimde millet külahınızı önünüze düşürür. Yıllarca bu oyunlar, tezgahlar bu ülkede oynanmıştır. Bu ülkenin tek vasisi millettir.