Müzik yayın yasağı saatinin 00.00’dan 01.00’e uzatılması sektör çalışanları tarafından “Dostlar alışverişte görsün” deyimiyle açıklandı. Emekçiler, meselenin doğrudan laiklik karşıtlığı ile alakalı olduğu görüşünde.

Müzik yayın yasağı saatine tepkiler sürüyor: 'Dostlar alışverişte görsün' kararı

Işıl ÇALIŞKAN

Koronavirüs bahanesiyle getirilen müzik yayın yasağı saatinin 00.00’dan 01.00’e uzatılması sektör çalışanlarının tepkilerine neden oldu. 00.00 ile 01.00’ın arasında neredeyse hiçbir fark olmadığını ifade eden emekçiler, verilen bu kararın göstermelik olduğunu ifade ediyor. Bu onbinleri etkileyen yasağa ilişkin desibel kontrolü ile ruhsatı olan mekânların serbest bırakılması gerektiğini savunan çalışanlar kararı, “Yaşam tarzına müdahale” olarak yorumluyor. Sektör çalışanları ile yaşananları konuştuk.

KAZANAMAYAN MEKÂN ÇALIŞANINA NE VERECEK!

MÜYORBİR’İN (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Belkıs Akkale, 1 saatlik farkın sektör için yeterli olmadığını ifade ediyor. Yasakla ilgili isyanının içkili ve müzikli mekânlarla ilgili olduğunun altını çizen Akkale, “Buralarda çalışan binlerce solist var. Normal bir konser için zaten 00.00’a kadar yeterli olabilir. Ama bu mekânların belki de 02.00’ye 03.00’e kadar devam etmesi gerekiyor” diyor.

dostlar-alisveriste-gorsun-karari-1014263-1.

“Mekân para kazanmazsa çalışanlarına ne verecek?” isyanında bulunan Akkale düşüncelerini şöyle aktarıyor: “Gerçekten orada o kadar çok insan çalışıyor ki… Konservatuvarını bitiriyor bir genç, master’ını da yapıyor. Ne kadar büyük emek bu. Oradan mezun olduktan sonra bu çocuğun işe girebileceği bir ortam yok. Devlet bunu sağlamıyor. Ne yapıyor bu genç? Gidip o mekânlarda sabaha kadar okuyor ve sesini orada kaybediyor zaten. Bu kadar zor şartlarda bu arkadaşlarımız çalışmak zorunda oldukları için çalışıyorlar. Evlerine ekmek götürmek için. 00.00 ile 01.00’in arasında ne fark var Allah aşkına? Desibele göre bir yasa çıkarırsınız. O desibelin üzerine çıkana da desibeli yapıştırırsınız. Bu kadar basit bu iş. Gerçekten yaşam tarzına müdahale oluyor bu. 12 ile 1 arasında hiçbir fark göremiyorum. Dostlar alışverişte görsün. Başka bir şey denemez buna.”

RUHSATIMIZ 04.00 DİYOR YASAKLAR İSE 01.00

Dorock XL Kadıköy’ün işletmecisi Adil Akbay da 00.00 ile 01.00 arasında canlı müzik yapan mekânlar için hiçbir fark olmadığını ifade ediyor. Pandemiden önceki sisteme dönülmesi gerektiğini belirten Akbay, “Herkesin işletme ruhsatları ve canlı müzik yapma izinleri ne kadarsa yine öyle olmalı” diyor.

dostlar-alisveriste-gorsun-karari-1014264-1.

Ekonomik anlamda olumsuz etkilendiklerini söyleyen Akbay, “04.00’e kadar ruhsatımız var. 04.00’e kadar müzik yapabilecekken 12.00’de 01.00’de bitirmek zorunda kalıyoruz ve dolayısıyla mekâna müzik dinlemeye gelen insanlar mekândan ayrılıyor. Bu da bizim iş yapma saat aralığımızı azaltmış oluyor. Hem ekonomik hem de sosyal anlamda olumsuz etkisiz olan bir durum” diye konuşuyor. “Bu yasakların sürdürülmesini neye bağlıyorsunuz?” sorumuza ise, “Artık pandeminin bittiğini düşünüyorum. Yasaklar neden bu kadar uzatılıyor anlamış değilim. Her mekâna göre desibel kontrolü yapılabilir ama bunu temel bir kural haline getirip tüm bölgelerde uygulamak bu tarz sosyal hayata karşı bir karar gibi” yanıtını veriyor.

LAİKLİK MÜCADELESİNİN PARÇASI OLMAK ZORUNLU

Müzik yasağının 01.00’e çekilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiremediğini ifade eden müzisyen Ozan Çoban, hiç olmaması gereken bir yasak olduğunu belirtiyor. Çoban yasağa ilişkin düşüncelerini şöyle anlatıyor: “Seküler yaşama müdahale anlamına gelen bu yasaklar için pandemiyi bahane ediyorlardı artık buna da gerek duymuyorlar. Muhtemelen yaz geliyorken turizm sektöründeki patronların ricası üzerin turistlerin memnuniyetini vs. ileri sürmüş olmalılar böyle bir uzatma kararı geldi. Emekçileri düşünen kim! Velhasıl bizim de mücadelemizi, “Biz yalnızca müzik yapmak istiyoruz, başka da bir şey istemiyoruz’ gibi sorunu yalnızca bizim sorunumuzmuş gibi gösteren politik olmaktan uzak söylemler üzerine kurmaktan vazgeçmemiz gerekiyor.”

dostlar-alisveriste-gorsun-karari-1014265-1.

Bu meselenin doğrudan laiklikle ilgili olduğunu aktaran Çoban, “Dolayısıyla sorun laik bir yaşamın savunan herkesin sorunu” diyor ve ekliyor: “Bu minvalde özgürce müzik yaptığımız o güzel günlere kavuşmak istiyorsak bizler de laiklik mücadelesinin bir parçası olmak zorundayız. “Eskişehir’de skandal ve keyfi bir kararla iptal edilen festivalden, Nesin Vakfı’na girişilen saldırıya, eğitim müfredatının giderek gericileşmesinden, tarikat yurtlarında yaşanan ihlallere değin bütün bu sorunlar tüm emekçilerin meselesi olduğu gibi müzik emekçilerinin de meselesi. Ve kurtuluş yok tek başına” diyerek sözlerini noktalıyor.

BİLİM DIŞI YASAK

Sosyal medya hesaplarından yayımlanan mesajlarla müzik yasağına ilişkin tepkileri içeren paylaşımlar yapıldı. Onlardan bazıları şöyle:

•Türk Tabipleri Birliği: Kapalı ortamda maske takmamak SARS-CoV-2 bulaşını önemli ölçüde artırmaktadır; ancak saat 01.00'den sonra müzikli ortamda bulaş riskinin arttığı yönünde bilimsel bir veri yoktur. Salgın bilimsel gerçeklikle yönetilir, pandemiyi bahane edip yaşam tarzı dayatmak bilim dışıdır.

•Volkan Aslan-Akademisyen: İçişleri Bakanlığı müzik yayın saatlerini genelge ile belirleyemez. Bakanlığın bu konu ile ilgili çıkarmış olduğu genelgelerin tamamı hukuka aykırı. Ancak Danıştay o kadar hızlı ki (!) bu genelgelerle ilgili karar çıkana kadar müzik akımları değişecek...

•Murat Meriç: Kimileri çok basit bir şeyin bile karşısına dikilebiliyor. Şunun altına aşı karşıtlarınca yazılan yorumları okumak misal, insanı hayattan soğutuyor. Bazıları sadece bir şeylere (ama ekseriyetle yanlış şeylere) karşı çıkmak için yaşıyor. Bunlar virüsten daha tehlikeli.

•Aylin Aslım: Lütûf buyurmuşlar

•Ufuk Beydemir: Ooo artı 1 saat daha izin almışız müzik için. Alkış.