Müzikle birlikte kendini de dinlemeye bir davet

ARTEMİS GÜNEBAKANLI

Yaşadığımız çağın doğurduğu gerçek bir ihtiyaçtan kaynaklanan, popüler kişisel gelişim akımlarının da çok iyi kullandığını göz ardı edemeyeceğimiz içsel bir çağrı duyuyoruz çoğumuz: Yavaşla!

Bir gün o çok idealleştirilen “sevdiği işi” yapabilecek olma düşüncesiyle özel hayatını da sağlığıyla birlikte mesaisine kurban eden, maaşının geçtiğimiz yıllarda viral olan bir videodaki rakunun, ıslatmak için suya batırdığında kaybolup gidişini şaşırarak izlediği pamuk şeker gibi büyük şehir hayatında eridiğini gören bir nesil, günden güne elindeki en değerli şeylerin ruh sağlığı ve bir sonraki güne devam edebilmeyi sağlayan, işinden ya da sosyal medya personasından sıyrılmış kendi özdeğeri olduğunu fark ediyor.

Belirsiz ve aslında çok da parlak görünmeyen bir geleceğe hangimiz daha hızlı ulaşacağız diye yarıştığımız sıradan bir günün akşamında, Zorlu PSM’de Amerikalı multi-enstrümantalist Peter Broderick’i izlerken aklımdan bunlar geçiyor. Broderick’in piyano, gitar ve keman arasında mekik dokuyarak söylediği, bir kısmına Daniel O’Sullivan’ın eşlik ettiği şarkıları dinlerken, konserin 360 derece oturma düzeni sayesinde diğer seyircileri izleyebiliyorum.

Gözler kapanıyor, yüzler rahatlıyor, belki biraz gülümseniyor. Bizi hayata bağladığını sandığımız WhatsApp grupları bir saatliğine unutuluyor.

Zorlu PSM’nin “Bir sonbahar festivali” sloganıyla bu yıl ilk defa düzenlediği Neue! Step; bizi neo-klasik, minimal, ambient, deneysel ve avangart seslerle yeni keşif alanlarına davet ediyor. 11 Eylül’deki Peter Broderick konseriyle başlayan ve 29 Eylül’e kadar sürecek olan festivalde Nils Frahm, Vikingur Ólafsson, Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti, Hayden Thorpe, Douglas Dare, Sylvain Chauveau, Roberto Cacciapaglia gibi isimlerin ruhu besleyen performanslarına tanık olmak, Injazero Records Showcase’te yeni müzisyenler tanımak, festivalin başka disiplinlere doğru genişleyen programında ilham verici gezintilere çıkmak mümkün.

Yaşamın baş döndüren hızının kıyısında, incelikle tasarlanmış sesleri ve arada kendi nefesimizi duyarak bir süre dinlenmek iyi fikir. Sonbaharla özdeşleşmiş hüzün ve melankoli gibi kavramlara yakın duran Neue! Step, ilgi çekici programının yanı sıra, verdiği yavaşlama ve içe dönme duygusuyla da iyi hissettiriyor.