Müzikseverle müzisyeni bir araya getiren girişim

Geçen yıl bu zamanlarda 2021’de konsere gidip gidemeyeceğimizi düşünüyorduk. Bir yılda kesin bir şeyler düzelir diye düşündüğümüz günlerdi. Umut biraz daha fazlaymış belki de bugüne nazaran. Çünkü düzelen bir şey yok. Telefonumdaki konser videolarını izledikçe kalbim kırılıyor. Arkadaşlarımı görmeyi, plastik bira bardaklarını havaya kaldırıp “sağlığınıza” diyerek konser saatlerini beklemeyi özledim. Aradan 1 yıl geçti meğer evlerimize ilk kapandığımız zamanlar daha hadisenin provasıymış. Geçen aylar hiçbir şeyi iyileştirmediği gibi sorunlar çığ gibi büyümeye devam etti.

Konserleri ve başka sektörlerin yaşadığı sorunları geçtim. Parasızlığı falan bir kenara bıraktım eşimizi, dostumuzu, akrabalarımızı, yakınlarımızı kaybettik bu hastalık yüzünden. Fiziken sağlığını koruyanların da psikolojisi çöktü. Kısacası herkes bir şekilde kötü etkilendi, ama öyle ama böyle.


İçinde bulunduğumuz şartların müzisyenleri, sanatçıları ne kadar etkilediği malum. Destek paketsiz bir tekrar kapanma yaşadığımızı da hatırlatırım. Bu son kapanmada tüm esnafın yaşadığı sıkıntıyı sanatçılar salgın başladığı günden beri yaşıyor. Sorunları yarıştıracak değiliz ama herkesin biraz daha fazla empati yapması gereken zamanları yaşadığımız da gerçek. Bir yandan tahammülümüz de yok. Bu mevzu bittiğinde ne gibi travmalarla baş başa kalacağız merak ediyorum doğrusu. Belki de bu zor zamanları insanların birbirine omuz verdiği etkinliklerle hatırlayıp hızla iyileşeceğiz. Emin değilim, zaman gösterecek.

BİRBİRİMİZ SAYESİNDE VAR OLABİLİYORUZ

Fakat bir yerlerde birileri çok iyi işler yapıyor. Örneğin The Planner Co’nun sosyal girişimi “Evimiz Sahneniz”i birkaç gündür takip ediyorum. Salgının başından beri çalışamayan müzisyenler için güzel bir imkân sunuyor. Müzikseverler ve müzisyenler arasında bir bağ kurarak tatlı bir işbirliği imkânı sunuyor. Salgında işsiz kalan müzisyenlerin karantinada evinden çıkamayan müzikseverlere Zoom üzerinden konser vermesine imkân sunan bu girişimde yer almak çok basit. Müzisyenlerin Zoom’dan yayın yapabilecek ekipmana, gider pusulasına ve müziğine ihtiyacı var. Bu kadar. Müzisyenler muzisyen@evimizsahneniz.com adresine mail atıp sisteme kayıt oluyor ve 30 dakikalık bir performans için talebi olan ücreti belirtiyor. Müzikseverler ise aynı bizegelsene@evimizsahneniz.com adresine mail atarak bir müzisyeni evine davet etmek istediği belirtiyor. Planlamasını The Planner Co üstlendiği bu oluşum kar amacı da gütmüyor. Müzikseverden gelen para doğrudan müzisyene gidiyor. Sistem o kadar basit ki... İyi bir şeyler yapmak istedikten sonra niyet gerçekten yeterli. Hayata geçirmek de bu kadar basit. Tabii ki bu projenin salgın sürecinde enstrümanını icra edecek platformu bulamamış geçim ve hayat sıkıntısı yaşayan müzisyenler için tasarlandığını belirtelim.

Bu harika bir sosyal girişim. Çok fazla müzisyenin ve canlı müzik dinlemeyi özleyenlerin de sisteme kayıt olup birbirini bulması şu anda en çok istediğim şey. Böyle girişimlere gerçekten ihtiyacımız var çünkü ancak birbirimize destek olduğumuz sürece var olduğumuzu daha iyi anlamışızdır diye düşünüyorum.