Triphop / Deep House tarzındaki Türküler Projesi’nin ilk single çalışması “Gelin Canlar”ı dinleyiciyle buluşturan Burcu Arı, Pir Sultan Abdal’ın sözlerini, “Özgürlüğü ve adaleti sağlamak adına yaşam haklarına saygılı olmaya evrensel bir çağrı” olarak yorumluyor.

Müzisyen Burcu Arı: Adalet arayışı baki

Işıl ÇALIŞKAN

Müzisyen Burcu Arı, Anadolu Halk Müziği ezgilerini modernize ederek, kültürel mirası genç nesillere aktarmayı amaçladığı ‘Triphop / Deep House tarzındaki Türküler Projesi’nin ilk single çalışması ile müzikseverlerin karşısında. Sözü ve müziği 16’ncı yüzyıl halk ozanı Pir Sultan Abdal’a ait olan “Gelin Canlar”, GTR Müzik etiketiyle yayımlandı. Müzisyen Gökhan Türkmen işbirliğinde çıkan parça aranjör ve prodüktör Genco Arı imzası taşıyor. Dokuz parçadan oluşacak ve her ay bir çalışmanın yayımlanacağı Triphop / Deep House tarzındaki elektronik müzik alt yapısına sahip albüm projesinin, kasım ayında tamamlanması planlanıyor. Arı ile müzik serüvenini ve yeni single çalışmasını konuştuk.

Halk Müziği ezgilerini modernize etme ihtiyacının nasıl oluştuğunu sorduğumuz Arı, “Aslında birden çok nedeni var. Ama benim için en önemlisi, Anadolu kültürünün en önemli parçalarından biri olan türkülerimizi kendimce yorumlama ve paylaşma isteğiydi. Benim hissettiğim derinliği ve evrenselliği ben de insanlara yansıtmak istedim” cevabını veriyor. Müzisyen, Triphop / Deep House türünü tercih etme sebebini ise “Projenin içindeki parçalar ve hissettirdikleri bu atmosferin doğmasını sağladı. Özellikle tercih etmediğimiz gibi sadece parçanın ruhuyla bize yakın, modern ve yeni bir dokunuş olduğunu söyleyebilirim” sözleriyle açıklıyor.


Müzik dilinin evrensel olduğu inancında olduğunu belirten Arı, “Günümüzde genelde müzik türleri arasındaki geçişler çok belirsizleştiği için özellikle şu tarz olsun diye uğraşmadık açıkçası. Tüm müzik türlerine, iyi icra edildiği sürece aynı mesafedeyiz” diye konuşuyor.

PİR SULTAN BENİM YAŞAM UMUDUM

Pir Sultan Abdal’a ait olan Gelin Canlar Bir Olalım sözlerinin bugün nasıl bir önem atfettiğini sorduğumuzda Arı düşüncelerini şöyle aktarıyor: “Pir Sultan Abdal, anlayışı ve eserleriyle benim de saygı duyduğum Alevi Bektaşi kültürü için çok önemli bir figür. “Gelin Canlar Bir Olalım” bana yaşam umudu veriyor. Gezegenimiz, dünyamız ve üzerindeki tüm canlılarla birlikte insanoğlunun da dâhil olduğu huzurlu, mutlu, sevgi dolu, saygılı, bilgelik ve barış içinde bir yaşam umudu. Kişisel düşüncem; kaybolmaya yüz tutmuş manevi değerlerimize, insanın evrenselliğine bir hatırlatma olarak görüyorum. Derinlerdeki felsefi bakış açısından çok etkileniyorum.”

Dilin de müzik gibi kültürün yaşayan ve değişen dinamik bir parçası olduğunu söyleyen müzisyen, “Geçmişin halk ozanları o günün toplumu ve yönetimi ile ilgili hicivler ve eleştirilerde bulunmuşlar. En yüksek erdemlerden olan adaletin bozulduğu durumları anlatmışlar bence” diyor ve ekliyor: “İnsanlara yapılan haksızlıkları da düşünebiliriz, doğa katliamını da buna dâhil edebiliriz, endüstriyel hayvancılıkta yapılan insanlık dışı uygulamaları da. Kendimizi gezegendeki tüm türlerden üstünmüş gibi görüp, hayvanların ve bitkilerin yaşam hakkına saygı duymamak dengeyi bozar. Tür, cins, dil, din, cinsiyet, ırk, yaş, meslek, sosyoekonomik kültür ayırt etmeksizin, özgürlüğü ve adaleti sağlamak adına hepimizin bir olduğunu hatırlayıp, aramızdaki farklılıklara saygı göstererek, bir bütün olduğumuzu hissetmeye tüm yaşam haklarına saygılı olmaya evrensel bir çağrı.” Aynı zamanda metaforik olarak da insanın kendiyle kavgasına bir gönderme olduğunu ifade eden Arı, “Ruhsal tekâmül için ilerlenen yolda içindeki karanlık tarafları ile mücadele vermek olarak algılıyorum” şeklinde konuşuyor.


adalet-arayisi-baki-873153-1.


AN’IN DUYGUSUNDAN GÖZLERİMİZ DOLDU

Gökhan Türkmen işbirliği ile ilgili “Son derece samimi, keyifli, kendiliğinden ve anın akışında gerçekleşen bir müzikal paylaşım oldu” ifadelerini kullanan müzisyen, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gökhan Türkmen’in stüdyoya girdiği andaki duygu akışı hepimizi çok etkiledi. Tek seferde içinden geldiği gibi söyledi ve çıktı. Hepimiz birbirimize baktık ve paylaşılan an’ın duygusundan gözlerimiz doldu.”

Albümdeki parçaları seçerken iyi hissettiren, hikâyesi olan, evrensel içerikli sözleri tercih ettiklerini vurgulayan Arı, bunun için özel bir çaba sarf etmediklerini söylüyor. “Kendiliğinden oluştu. İçimizden geldiği gibi.” Ölümsüz eserlere hem müzikal hem vokalde kendi yorumunu katarak dinleyenlere huzurlu ve bir o kadar da coşkun bir albüm sunmayı planladıklarını söyleyen Arı sözlerini, “Her ay albümden bir parçayı birbirinden değerli ve farklı janrlarda sanatçı dostlarımla seslendirerek tüm dijital platformlarda yayımlayacağız. Böylelikle tadına vararak zengin içerikli projemizi tamamlamış olacağız” diyerek sonlandırıyor.