Müzisyen Nuran Taş: Türküyü herkes dinlemeli dedim

Öykü Özfırat

Astrofizikçi bir müzisyen, Nuran Taş. İlk albümü “Doğarcasına” ile beğeni toplayan Taş’ın, sözleri ve bestesi kendisine ait olan “Oy Gönül” isimli çalışması dinleyiciyle buluştu. Müzisyen ile “modern etnik formda” dediği eseri “Oy Gönül” ve müziği üzerine kendisi ile konuştuk.

Nuran Taş, müzik serüvenini sorduğumuzda, “Müzik astrofizikten çok önce vardı. Çocukluğumda başlayan doğal bir yönelim olduğunu düşünüyorum. İlkokul 5’inci sınıfta mandolin çalarak ilk kez notayla tanıştım. Şarkı, türkü söylemeyi, şiir okumayı çok seven bir çocuktum. İlk profesyonel çalışmama kadar müzik adına, kendi koşullarımda yapılabilecek ne varsa yaptım” diye cevaplıyor.

YOLCULUĞUN SONUNDA GÖZLERİM DOLDU

Taş, “Oy Gönül” şarkısının hazırlık süreci için ise “Bir şarkının, türkünün oluşum süreci maceralı, heyecanlı, zorlu ve uzun bir yolculuk gibidir. Ama daha önce hiç gitmediğiniz bir yere yapılan bir yolculuk bu” ifadelerini kullanıyor. Müzisyen, parçanın ortaya çıkış sürecini şöyle detaylandırıyor: “Söz ve müzik bana ait olduğu için en önemli konu düzenleme ve stüdyo kayıtları. İlk pilot kayıttan sonra, karşılıklı konuşarak ortak bir dil oluşturmaya çalıştık müzisyen arkadaşlarla. Sözlerdeki derinliği aktaran, dinamizmiyle dinleyende heyecan uyandıran bir alt yapı olmasını istedim. Stüdyoya her gidişimde oluşacak resmin bir bölümünü görüp sonrasını hayal ederek döndüm. Yolculuğun sonu harikaydı mutluluktan gözlerim doldu ve bu türküyü herkes dinlemeli dedim. Video klip çekimini de aynı emek ve titizlikle tamamladık ve ortaya “Oy Gönül” çıktı.”

RUHU OLAN, YÜREĞE DOKUNAN MÜZİK

Müziğindeki ilham kaynaklarını sorduğumuz Taş, “Müziğe başladığım ilk yıllarda, ‘kendin gibi olmak’, ‘özgün olmak’ adına düşüncelerim vardı. Söz yazıp, beste yapıyor olmam bu düşüncelerimi pekiştirdi. Yorumcu olarak da, üretim anlamında da kendime sınır koymayı sevmiyorum” yanıtını veriyor. Taş, düşüncelerini şöyle örneklendiriyor: “Bundan önceki tekli çalışmam “Ah Yarim” çok duygusal bir aşk şarkısıydı, o da çok sevildi. “Oy Gönül”, “modern etnik form”da bir çalışma oldu. Daha doğrusu yolculuk bizi oraya götürdü. Dinleyicilerim üzerindeki etkisi ise, yüreğe dokunan, ruhu olan bir müzik şeklinde anlamını buldu.”