Çamlıhemşin Ayder Kar Festivali’nde müzisyen Selçuk Balcı, festival programından çıkarıldı. Festival organizasyonu, Balcı’nın Vali Çeber tarafından çıkarıldığını söyledi. Balcı ise “Bu olanlar, suyumuza, doğamıza sahip çıkıyoruz diye oluyor” dedi

Müzisyen Selçuk Balcı’ya festival engellemesi

Burak Abatay

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde 24-26 Ocak tarihlerinde düzenlenecek Çamlıhemşin Ayder Kar Festivali’nde sahne alacak müzisyen Selçuk Balcı festival programından çıkarıldı.

Festivali organize eden Ayder Kalkınma Derneği’nden Erdal Sarı, Vali Kemal Çeber’in programı uygun bulmaması sonrasında Selçuk Balcı’yı programdan çıkardıklarını söyledi.

Selçuk Balcı ise programdan çıkarıldığını festival organizasyonu tarafından kendisine bildirildiğini aktardı. Vali Çeber ise programa müdahil olduklarını yalanlarken, “Başından beri hiçbir aşamasına dahil olmadığımız bir festivale destek olmadık. Haberimiz olmadan Valilik logosunu kullanmışlar. Biz de buna itiraz ettik. Selçuk Balcı’nın kim olduğunu dahi bilmiyorum” dedi.

muzisyen-selcuk-balci-ya-festival-engellemesi-670056-1.

Festival yönetimi: Vali Bey uygun bulmadı

Festivalin organizasyonunu sağlayan Ayder Kalkınma Derneği’nden Erdal Sarı, Vali Çeber’in uygun görmemesi nedeniyle Selçuk Balcı’nın programdan çıkarıldığını ve onun yerine yeni bir müzisyen aradıklarını söyledi.

Erdal Sarı yaşanan süreci şu şekilde anlattı: “Festival bir dernek organizasyonu. Ama sadece dernek olarak karar vermiyoruz. Çamlıhemşin Kaymakamı’nın ve Çamlıhemşin Belediye Başkanı’nın da yer aldığı bir festival komitemiz var. Ayder’de yer alan bizler de bu komitenin içerisindeyiz. Son ana kadar bütün programı komite ile beraber oluşturduk. Programın nihai halini ise Valilik’ten onay almak için Vali Bey’e sunduk. Vali Bey ise programı uygun bulmadığını, uygun hale getirilmesi halinde destekleyebileceğini söyledi. Biz de bunun ardından Selçuk Balcı’yı programdan çıkarttık ve onun yerine yeni bir sanatçı arayışına girdik” dedi.

Selçuk Balcı: Suyumuza sahip çıktım diye oluyor

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Selçuk Balcı, dünyanın birçok yerinde konserler verdiğini ancak kendi topraklarında, Karadeniz’de “Derelerimiz yok olmasın, suyumuza sahip çıkalım” dediği için engellemeyle karşılaştığını ifade etti.

Balcı, festival organizasyonunun kendisine aktardığına göre Vali Çeber’in konserin yapılması halinde kolluk kuvvetlerini festival alanına göndermeyeceğini söylediğini belirtti. Balcı, “Bana aktarılana göre, Trabzon’daki Gezi eylemlerine katıldım diye Vali Çeber’e bilgi vermişler. O da konseri iptal etmiş. Vali, konseri yalnızca iptal etmekle kalmayıp, ‘Selçuk Balcı varsa biz desteğimizi çekiyoruz. Bakanlık’tan gelen parayı da vermiyoruz ve kolluk kuvvetlerini de göndermiyoruz’ demiş. Benim düşüncem en başından beri belli. Halkla aramıza yöneticiler giriyor. Dünyanın birçok yerinde konser verirken, kendi topraklarımızda konser veremiyoruz.”

Vali kemal Çeber iddiaları yalanladı

Rize Valisi Kemal Çeber, BirGün’e yaptığı açıklamada iddiaları reddetti. Ayder Kar Festivali’nin Rize için önemli bir olay olduğunu söyleyen Vali Çeber, “Daha önceki yıllarda festival Çamlıhemşin Belediyesi ve Kaymakamlık tarafından organize ediliyordu. Valilik de destek veriyordu. Söz konusu festival bu yıl ise bir dernek tarafından organize ediliyor. Valiliğin de resmi bir desteği zaten yok. İddiaların yer aldığı haberde Selçuk Balcı yüzünden bir itirazın olduğuna yönelik bir iddia var. Oysaki Valilik festivalin bu yılki organizasyonunu hiçbir noktasında yer almadı. Kaldı ki, Selçuk Balcı’yı tanımıyorum bile. Ama buna rağmen afişte logomuzu kullanmışlar, biz de buna itiraz ettik. Valiliğin festivali iptal ettiği haberi doğru değil; çünkü başından beri bu yıl destek vermedik” cümlelerini kullandı.

Ayrıca Vali Çeber, Rize yerel haber sitelerinde kendisine ait olarak verilen demeçlerin de gerçeğini yansıtmadığını, konuya ilişkin ilk kez bir açıklama yaptığını söyledi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.