Maalesef artık sosyal medyası güçlü olmayan müzisyenler müzik sektörü denen pastadan çok az bir pay alıyor. Elbette sosyal medyada fenomen olmadan da başarılı olan genç müzisyen gördük ama sayıları gerçekten çok az

Müzisyenler YouTube kitlesini keşfetmeli

Müzik veya görsel sanatlarda her şeyin değiştiği devirdeyiz. Ben müzikten bahsetmeye devam edeyim. Ama bu söylediklerim pek çok sanat dalında artık geçerli. Fark edilmek için ve hatta bunun ötesinde sahneye çıkabilmek ve sanatınızdan para kazanmanız için YouTube’da daha çok tanınıyor olmanız gerekmekte. Spotify’da daha çok dinlenebiliyor olmanız lazım. Evet, maalesef bu kötü bir haber çünkü artık iyi şarkı söylemek, çok iyi besteler yapabilmek yetmiyor. Çok çok başarılı bir grubun uzun yıllar boyu iyi çalan bir gitaristi olsanız bile gruptan ayrılıp solo albüm yaptığınızda o grubun dinleyicileri tarafından umursanmama ve hatta tanınmama ihtimaliniz yüksek. Yurtdışında bu iş böyle değil çünkü pek çok müzik dergisi, kültür sanat eki, onların hayatında önemli bir yere sahip. Biz de bu tür mecralar pek az olduğundan tüm müzisyenler kendi başlarının çaresine bakmak zorunda. Koskoca ülkede milyon nüfuslu şehirlerimiz olsa da müzik alanında yayın yapan dergi sayısı çok az. Hepsi tek tek kapandı yıllar içinde.

Oyunun kuralı değişti

Maalesef artık sosyal medyası güçlü olmayan müzisyenler müzik sektörü denen pastadan çok az bir pay alıyor. Elbette sosyal medyada fenomen olmadan da başarılı olan genç müzisyen gördük ama sayıları gerçekten çok az.

Ulaşılan her kişi bir değerdir

YouTube burada inanılmaz değerli bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Evet, biliyorum herkesin harcı değil. Her müzisyen kameranın karşısında rahat edemiyor, konuşmak istemiyo ve hatta birçoğu da “Ben ne anlatacağım ki” diyor. Haksız değiller. Derdini müzikle anlatmaya çalışan besteler yapan bir insan bir de kamera karşısına geçip bir daha bir daha insanlarla mı konuşacak? Kısmen haklılar ama artık oyunun kuralları değişti ve maddi açıdan başarılı olmak isteniyorsa dinleyici/izleyicilerle veya müzik takipçileriyle birebir temas çok önemli. YouTube bunu sağlayabiliyor. Önce rakamsal manada binlerce sonra yüz binlerce insan sizi takip ediyor. Sonra videolarınız önce yüzlerce, sonra binlerce sonra milyonlarca izlenebiliyor. Milyon rakamları tabii ki herkes için geçerli değil. Özellikle memleketimizde hiç değil ama her ulaşılan insan bir değerdir ve yüzbinleri zorlayan videolar işleri çok kolaylaştıracaktır. Örnek veriyorum gitar çalıyorsanız tekniğinizi gösteren, davulcuysanız baget tutuşunuzla ilgili veya solistseniz “Sahnede şarkı söylerken neler yapılmalı” konulu videolar çekerseniz bu konuyla ilgili arama yapan insanlar sizi bulabilir sonra sizin grubundan haberdar olabilir ve bunu şans sayar, sizi idolleştirip her konserinizi takip edip her yayımladığınız şarkıyı dinleyip paylaşabilir. Bunlar hep ihtimal ama olmayacak ihtimaller değil.

Devam ederse sırtı yere gelmez

Örneğin geçenlerde yılların rapçisi Kamufle’nin YouTube videolarıyla karşılaştım. Yıllardır takip ettiğim Kamufle’nin YouTube kanalında daha önceleri hep klipleri ve performans videoları olurdu. Ama artık kanalda Kamufle’nin YouTube kitlesine doğrudan seslenerek onlara nasıl beat yaptığını nasıl sample kestiğini gösterdiği videoları da bulunuyor. “Kamufle Biit Yaptı” başlıklı videoları Kamufle kendi odasında çekiyor.

Plaklarını tanıtıp onlardan sample kesecek bölümleri bulup o kısımları kaydediyor. Bilgisayarında o kısımlarla oynayıp kesip biçiyor ve yeni sesler üretip beat’ler oluşturuyor. Videonun altında pek çok yorum yapılmış. Herkesin Kamufle’ye bir tavsiyesi var, “Abi şöyle yapsan daha iyi olur” diyenlerden aslansın kaplansın diyenlere kadar genişleyen bir yelpazede izleyicisi bulunuyor. Bu detaylar her sanatçı için altın madenidir. Dinleyicilerle birebir temas her şeyden önemli. Kamufle bu Youtube işini devam ettirdiği sürece sırtı yere gelmez. Umarım geçici bir heves değildir. Kamufle’nin kanalına şu adresten abone olup son videolarını izleyebilirsiniz. Kanala gidince son video klibi “Abe Bilader” adlı son single’ının klibini de izlemeyi unutmayın sakın.