Covid-19 sürecinde destek alamayan müzisyenler enstrümanlarını satmak, başka işlere yönelmek zorunda kalırken, müzisyen intiharları da sık sık gündeme geliyor.

Müzisyenlerin umudu tükeniyor

Berkay SAĞOL

müzik dünyası salgın nedeniyle zor durumda. Yevmiye usulü ve güvencesiz bir şekilde çalışan müzik emekçileri yaklaşık 1 yıldır sahnelerden uzak. Geçinmek için enstrümanlarını satanlar da var, başka sektöre yönelenler de. Bazıları ise yaşadıkları geçim sıkıntılarına dayanamayarak intihar ediyor.

En son İzmir Buca'da yaşayan 2 çocuk babası müzisyen Erdem Topuz geçim sıkıntısı nedeniyle evinde yaşamına son verdi. Erdem Topuz'un yakın arkadaşı Erol Doğu; Topuz’un 11 aydır işsiz olduğunu ve son dönemde ekonomik sıkıntılarının arttığını söyledi.

Son 1 yıldır yalnızca müzisyenlerin değil eğlence sektörünün tamamen işsiz olduğunu söyleyen Sokak Sanatçıları Derneği'nden Kubilay Mutlu, “Hayatını bu sektörden geçindiren insanların hayatı tamamen etkilendi. Sokak sanatı dediğimiz şeyi kurgularken, kamusal mekânlarda bu işin yapılmasının daha doğru olduğunu ve aracıları ortadan kaldırmanın daha doğru olduğunu düşünmüştük. Mekânlar kapanınca çoğu arkadaşımız sokaklarda performans göstermeye devam ettiler. Sokakların hepsi kamusal bir sahneye dönüştü ancak pandemi bir halk sağlığı sorunu olduğu için sokaktaki performansta belli sınırlılıklara sahip” dedi.

Ülkede her seferinde ilk gözden çıkarılan sektörün eğlence sektörü olduğunu ifade eden Mutlu, “Ölüm haberi oluyor, pandemi oluyor ya da aklınıza herhangi gelen herhangi bir şeyde hemen konserler yasaklanıyor. Biz pandemiden öncede, pandemi sürecinde de hep sosyal devlet vurgusu yaptık. Maalesef herkese evde kalın demek bir çözüm değil. Pek çok arkadaşımız bu süreçte pazarcı oldu. En kötü garsonluk yaparım diyenler şu anda bunu bile yapamıyorlar.

Tamamen kamusal yardımlarla hayatını geçindirmeye çalışan arkadaşlarımız da var. Bunu başaramayanlar da intihar edenlerde oldu. Biz yardım meselelerinde azına çoğuna bakmadan hepsini destekliyoruz. Biz asıl olarak sürdürülebilir kamusal destekler için çalışmayı doğru buluyoruz. Bu süreçte en çok sanatçılar birbirine destek oldu. Sanatçılar birbirleriyle dayanışma konseri düzenlendiler. Pandemiden önce de sektör çok iyi noktada değildi. Pandemiden sonra da çok iyi olmayacak. Bu sektörün en çok kazananı yine eğlence tekelleri olacaktır. Yine ürettiğimiz şeyin karşılığını alamayacağımız bir nokta olacaktır” diye konuştu.