Myanmar’da 1 Şubat’ta darbe ile iktidara gelen yönetime karşı ülkede düzenlenen kitlesel gösteriler sürüyor. Protestocuların genel grev çağrısı yapmalarının ardından cunta yönetimi, şiddetin dozunu artıracağını belirtti, gösterilere katılanları “ölümcül güç” kullanmakla tehdit etti.

Myanmar’da darbe karşıtı gösterilere ordudan tehdit: 'Ölümcül güç kullanırız!'

Myanmar'da 1 Şubat'ta gerçekleştirilen darbe ardından cunta yönetimi, darbe karşıtı protestolara yönelik şiddetin dozunu artırıyor.

Ülkenin en büyük kentlerinden olan Yangon, Naypyidaw ve Mandalay gibi şehirlerde Sivil İtaatsizlik Hareketi'nin öncülüğünde düzenlenen protestolara şimdiye kadar binlerce gösterici katıldı. Devam eden eylemlerle ilgili açıklama yapan cunta yönetiminin oluşturduğu Devlet Yönetim Konseyi ise eylemlerin devam etmesi halinde göstericilere karşı “ölümcül güç” kullanma uyarısı yaptı.

Askeri cuntanın oluşturduğu Devlet Yönetim Konseyi, devlet televizyonu MRTV'de yaptığı açıklamada, "Protestocuların ayaklanma ve anarşi çağrılarını 22 Şubat'a yoğunlaştırdığı görülmektedir. Protestocular, halkı, özellikle duygusal gençleri ve ergenlik çağındakileri hayatlarını kaybedebilecekleri bir cepheleşme hattına sürüklüyor" ifadesini kullandı.

MYANMAR'DA DARBE KARŞITI GÖSTERİLER

Ordunun iktidarı ele geçirdiği 1 Şubat’tan itibaren her gün ülkenin çeşitli şehirlerinde kitlesel gösteriler düzenleniyor.

Gösterilerin ilk günlerinde barışçıl olarak sürdürülmesi planlanan eylemlerde, güvenlik güçlerinin kullandığı şiddet sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Göstericiler ise “kitlesel eylem çağrıları” yapmayı sürdürüyor.

Bugün gerçekleştirilen gösterilerin darbeden bu yana en kitlesel halini aldığı bildirildi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN: "HALKA YÖNELİK ŞİDDETİ TEŞVİK EDENLERE SERT TAVIR ALACAĞIZ"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD yönetiminin demokratik olarak seçilmiş hükümetlerini yeniden tesis etmeyi isteyen Burma halkına yönelik şiddeti teşvik edenlere sert tavır alacağı" uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da Twitter'da yayımladığı açıklamada, "Orduyu şiddete son vermeye, adaletsizce gözaltına alınanları serbest bırakmaya, gazetecilere ve aktivistlere yönelik saldırıları durdurmaya ve halkın iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

'BU DELİLİK ACİLEN SONA ERMELİ'

Eylemlerle ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler Myanmar insan hakları özel raportörü Tom Andrews, “Güvenlik güçleri hiçbir sebep yokken göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi sıkıyor. Bu delilik acilen sona ermeli” dedi.

SEÇİLMİŞLERE EV HAPSİ CEZASI

Ülkede ordunun iktidarı ele geçirdiği 1 Şubat tarihinden itibaren en az 640 kişi tutuklanırken 593 kişi de gözaltına alındı. Ordu, Aung San Suu’nun Kasım ayında yapılan seçimlerde hile yaptığı gerekçesiyle elinde delil olmaksızın iktidarı ele geçirmişti. Darbe sonrası Aung San Suu’nun yanı sıra Myanmar Devlet Başkanı Win Myint de ev hapsi cezasına çarptırıldı.

Cunta yönetimi eylemcilerin sosyal medya platformları aracılığıyla toplanmalarını önlemek için geçtiğimiz günlerde interneti kısıtlama kararı almıştı.

Kaynak: BBC, The Guardian