Myanmar’da son eylemlerde göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu 44 kişinin ölmesine, BM ve İngiltere’den tepki geldi. BM Özel Raportörü Tom Andrews, “Cunta liderleri iktidara ait değiller, parmaklıklar arkasına aitler. Nakit ve silah tedarikleri şimdi kesilmeli” diyerek BM ülkelerine çağrıda bulundu.

Myanmar'da sivillerin üzerine ateş açılmasına BM ve İngiltere'den kınama

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Myanmar'da devam eden darbe karşıtı gösterilerde, son olarak güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu en az 44 kişinin yaşamını yitirmesi tüm dünyada ciddi tepkilere yol açtı.

Güvenlik güçlerinin sivillerinin üzerine gerçek mermilerle ateş açmasının ardından sivillerin hayatını kaybetmesi üzerine uluslararası kamuoyu harekete geçirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve İngiltere’nin Myanmar büyükelçiliğinden olaylarla ilgili peş peşe açıklama geldi.

Ordunun sivillere karşı uyguladığı şiddetle ilgili açıklama yapan BM Özel Raportörü Tom Andews, BM ülkelerinin Myanmar’daki orduya silah satışını durdurması gerektiğini belirterek, “Myanmar’da güvenlik güçleri tarafından bir günde öldürülen en çok sayıda protestocunun haberi karşısında derin üzüntü içerisindeyim. Cunta liderleri iktidara ait değiller, parmaklıklar arkasına aitler. Nakit ve silah tedarikleri şimdi kesilmeli. BM üye ülkelerine harekete geçme çağrımı dikkate almaları için çağrıda bulunuyorum” açıklamasını yaptı.

BM Özel Elçisi Christine Schraner Burgener da konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak, “Güvenlik güçlerinin masum insanlara karşı ölümcül güç kullanması karşısında dehşete düştüm. Uluslararası toplumların bölgesel aktörler de dâhil olmak üzere, Myanmar halkı ve onların demokratik istekleriyle dayanışma içinde bir araya gelmesi gerekiyor” dedi.

İngiltere’nin Myanmar Büyükelçisi Dan Chugg, pazar gecesi yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Chugg, “Güvenlik güçlerinin masum insanlara karşı ölümcül güç kullanması karşısında dehşete düştüğünü” söyledi ve orduya demokratik olarak seçilmiş sivil liderleri iktidara döndürme çağrısı yaptı.