Google Play Store
App Store

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremi için yeni bir uyarıda bulundu. Görür, depremden önce alınması gereken önlemlerin eksikliğine değinerek, "İstanbul'da kanalizasyon sisteminin depreme hazır olmadığını biliyoruz, kimi barajların depreme hazır olmadığını biliyoruz" derken Erzincan, Bingöl-Karlıova bölgesinde de büyük bir deprem beklediklerini söyledi.

Naci Görür uyardı: İstanbul'un kanalizasyon sistemi depreme hazır değil

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremi için yeni bir uyarıda bulundu. Depremden önce alınması gerek önlemlerin eksikliğine değinerek yetkililere seslenen Naci Görür, "İstanbul'da şu an kanalizasyon sisteminin depreme hazır olmadığını biliyoruz, kimi barajların depreme hazır olmadığını biliyoruz. Kimi yapılar depreme hazır olabilir ama bundan emin olmak lazım" diye konuştu.

20 yıl içinde Türkiye'nin depreme dirençli hale getirilebileceğini vurgulayan Naci Görür, alınması gereken önlemleri şöyle özetledi:

"Önce halkı bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve bu deprem hazırlığının içerisine koymak lazım. Hükümetle, belediyeyle kol kola bu işin üstesinden gelmelerini sağlamak lazım. Altyapı denildiği zaman işte yollar, köprüler viyadükler, tüneller, barajlar, kanalizasyon şebekesi, içme suyu şebekesi, doğalgaz şebekesi bütün bunların depreme hazır olması gerekir. Kimi yapılar depreme hazır olabilir ama bundan emin olmak lazım."

"7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

Görür, Bingöl civarında da 7 üzeri bir deprem meydana gelebileceğini belirterek, "Erzincan, Bingöl-Karlıova arasında 7.4 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. En son deprem orada 1790'larda oldu. Bingöl Karlıova'yla Bingöl Göynük arasında da 7.2 büyüklüğünde deprem olabilir. Güneydoğu Anadolu'da özellikle Adıyaman ve Hakkari arasındaki o bindirme kuşağında bazı sıkışmalar olmuş olabilir" diye konuştu.

"ATIKLAR UYGUN BERTARAF EDİLMELİ"

Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin ardından ortaya çıkacak tonlarca atığın nereye gömüleceğinin ya da nasıl geri dönüşüme kazandırılacağının planlanmalarının yapılması gerektiğini de dikkat çekti:

"Maraş ve Antep depremleriyle milyonlarca ton atık ortaya çıktı. Bunlar inşaat atıkları. Bu atıkların içerisinde her türlü malzeme var. Bu malzemelerin ayrışması havayı, toprağı, yer altı suyunu gölleri, akarsuları kirletmektedir. Aynı şey İstanbul'un başına gelebilir. Çok önemli. Salgın hastalıklara ve sağlık sorunlarına neden olur. Eğer siz bu atıkları ve molozları uygun bertaraf etmezseniz uluslararası standartlara göre bertaraf etmezseniz bu atıklar uzun dönemde en az deprem kadar insanların hastalıktan ölmesine neden olabilir."

(DHA)