İzmir Yaşam Alanları Platformu, Brezilya donanmasında 21 yıl hizmet veren uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun Aliağa’ya getirilip sökülecek olmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Belalarla yüklü bir gemi yola çıktı. Türkiye’ye, Aliağa’ya geliyor. Birkaç işbirlikçi hizmetkar, biraz para kazanacak diye ölüm, yıkım, acılarla yüklü bu gemi, ülkemizin havasını, suyunu, toprağını ve en başta da güzelim insanlarımızı zehre boğmak için geliyor" denildi.

'NAe São Paulo' isimli uçak gemisi için uyarı: "Belalarla yüklü gemi Türkiye'ye geliyor"

BİRGÜN EGE

Brezilya donanmasına ait 'NAe São Paulo' isimli uçak gemisinin gövdesi, açık artırmayla Türkiye'deki gemi söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.'yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alındı. Cormack Maritima Müdürü Jorge Cormack, 21 yıllık hizmetinin ardından hizmet dışı bırakılan geminin mayıs-haziran ayları arasında sökülmek üzere İzmir Aliağa'ya gönderileceğini açıkladı.

İzmir Yaşam Alanları Platformu, geminin Aliağa’da sökülmesine tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, geminin en önemli özelliği bir savaş gemisi olduğu ve aynı zamanda nükleer silah taşıyıp, nükleer denemelerde kullanıldığı iddia edildi.

Açıklamada, “Uçak gemisi olarak da kullanılan bu gemide 600 tondan fazla asbest olduğu biliyoruz. Sorun sadece asbest de değil. Söküm aşamasında PAH, PCH, TBT, ağır metaller, ağır yağlar, dioksinler, furanlar ve nükleer bulaşların açığa çıkacak olduğunu ve bunların asbestden daha da tehlikeli olduklarını biliyoruz. Asbest lifi konsantrasyonlarının çok azı bile akciğerde yara benzeri dokuların oluşmasına, uzun vadede akciğer kanseri veya solunum organlarını çevreleyen tabakalarda görülen kanserlere yol açmaktadır” denildi.

İNSANLARIMIZI ZEHRE BOĞACAK

Kirleticilerin öncelikle söküm işinde çalışan işçilerin ve yakın çevrede yaşayanlarda sağlık sorunları yarattığı belirtilen açıklamada, “Söküm sonucu çıkan malzemelerin depolandığı bölgelerin ekosistemleri bundan de etkilemekte, hava ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Bölgedeki tarım alanları, denizler, balıkçılık yaşam alanları kısaca tüm ekolojik yapı etkilenmektedir. İşte bu belalarla yüklü bir gemi yola çıktı. Türkiye’ye, Aliağa’ya geliyor. Birkaç işbirlikçi hizmetkar, biraz para kazanacak diye ölüm, yıkım, acılarla yüklü bu gemi, ülkemizin havasını, suyunu, toprağını ve en başta da güzelim insanlarımızı zehre boğmak için geliyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: “Yıllardır gemi sökümlerden çıkan nükleer atıklar İzmir kentimizin ortasında hâlâ tehlike saçmaya devam ediyor. Buna bir çare bulunmazken yeni yeni gemilerin sökümüne göz yumulması kabul etmiyoruz. Doğaya, yaşam alanlarımıza verilen tahribatın para ile ölçülebilecek karşılığı yok. Yaşamak ve var olmak her canlının doğal hakkıdır. Aliağa'da bulunan 22 gemi söküm tesisinin tümü hemen kapatılmalı.”