Nafaka hakkı tartışılamaz

HABER MERKEZİ

Kadına yönelik erkek şiddeti her geçen gün artarken iktidarın ve gerici yazarların hedef aldığı yoksulluk nafakası tartışmaları devam ediyor. Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, (KİH-YÇ), nafaka ile ilgili yapılan araştırmaları derledi.

Buna göre, hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’si hiç ödenmedi. Araştırmalarda nafakayla ilgili öne çıkan veriler şöyle sıralandı:


♦ Nafaka tutarları, nafakayı ödeyecek tarafın mali gücü oranında belirleniyor. Yani kişiye mali durumunu derinden etkileyen ve ödemesinin mümkün olmadığı bir nafaka yükümlülüğü getirilmiyor.

♦ Hükmedilen yoksulluk nafakalarının ortalaması ise sadece 370 lira.

♦ Erkekler gelirlerini asgari ücretten göstermek ve mal varlıklarını başkasının üzerine geçirmek gibi yöntemlerle nafaka tutarlarını en aza indiriyor. Büyük bir çoğunluğu da hükmedilen nafakayı ödemiyor.

***

Dosyalarda şiddet var

Açıklamada, “Nafaka hakkıyla ilgili mevcut değişiklik talepleri, kadınların iyice yoksullaşarak boşanmayı talep edemez hale gelmelerini hedefliyor. Kadınların nafaka hakkına dokunmayın” denilerek diğer veriler şöyle sıralandı:

♦ Her 4 kişiden 3’ü eşlerin anlaşamaması durumunda boşanmayı normal karşılıyor ve maddi imkânı olmayan kadına, nafaka ödenmesini destekliyor.

♦ Her 10 kişiden 7’si boşanma sonrasında hem iştirak hem yoksulluk nafakası verilmesini destekliyor.

♦ Hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’sinin hiç ödenmediği görülüyor.

♦ Araştırmalar boşanma ve nafaka davaları ile şiddet arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Dosyaların yüzde 82,9’unda kadına yönelik şiddet iddiası var.