Nafaka hakkına dokunmayın

HABER MERKEZİ

Kadınların kazanılmış haklarına saldıran siyasal iktidarın 6’ncı Yargı Paketi’nde nafakaya ilişkin yapmayı planladığı değişikliklerin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Yargı paketiyle birlikte yoksulluk nafakasının evlilik süresine göre ödenmesi planlanıyor. Buna ek olarak aile hukukunda arabuluculuk sistemi getirilecek.

Hükümetin gündemindeki nafakaya sınırlama getiren düzenlemeyi eleştiren Boşanma ve Nafaka Hakkı için Feministler, açıklama yaptı, “Nafaka hakkına dokunmayın” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İktidarın 3 yıldır üzerine çalıştığı ancak kadın hareketinden ve toplumdan gelen tepkiler üzerine rafa kaldırmak zorunda kaldığı yoksulluk nafakasını sınırlandırma çabalarının da yeniden gündeme geldiğine tanık olmaktayız. Görünen o ki iktidar, İstanbul Sözleşmesi’nden toplumdaki tüm itirazlara rağmen, hukuksuzca ve kadınlar aleyhine yaratacağı sonuçları bilerek bir gecede çekildiği gibi yine kadınları yakından ilgilendiren konularda bağımsız kadın örgütlerinin görüşlerini görmezden geliyor; toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı, kadın düşmanı grupların talepleri doğrultusunda haklarımıza saldırının önünü açıyor.”

16 MİLYON KADIN

“Kadınların yoksulluk, erkek şiddeti gibi temel sorunları, dini telkinlerle üstü örtülemeyecek kadar yakıcı” denilen açıklama, şöyle devam etti: “2021 yılı toplumsal cinsiyet eşitliği uçurum endeksine göre Türkiye, 156 ülke içerisinde 133’üncü sırada yer alıyor. Kadınlar, erkeklere oranla istihdama çok daha az katılıyorlar. Türkiye’de ev ve bakım hizmetlerine ücretsiz emek veren, kendi kazandığı herhangi bir geliri olmayan 16 milyon kadın var. Nafaka meselesinde esas tartışılması gereken, gerek baroların gerekse bağımsız kadın örgütlerinin araştırmalarında ortaya koyduğu üzere giderek derinleşen kadın yoksulluğudur.”