İzmir'de zorunlu ücretsiz izne çıkartılan NAK Kargo işçileri, direnişin 16’ncı gününde iş yerinde önemli haklar kazandıkları ve bu yüzden direnişi sonlandırdıklarını açıkladı.

NAK Kargo işçileri direnişi sonlandırdı: İşçilere çift vardiyaya geçiş sözü verildi

Aycan KARADAĞ

İzmir Işıkkent’te bulunan NAK Kargo’da 5 işçi, ‘pandemi ve mevsimsel geçiş süreçlerine bağlı olarak işlerin azalması’ gerekçe göstererek ücretsiz izne çıkarılmasının ardından direnişe geçti. Kargo önünde 16 gündür direnen işçiler, iş yerinde önemli kazanımlar elde ettiklerini ifade ederek direnişi sonlandırdıklarını duyurdu.

İşe geri dönmedikleri fakat bu direnişin NAK Kargo ve havzadaki işçiler için hak mücadelesinin bir kalesi olduğunu ifade eden işçilerden Abdülkerim Bişkin, “NAK Kargo direnişçi işçileri olarak, iş yerinde hepimizin kendi aramızda kısık sesle dile getirdiğimiz talepleri, kapının önünde yüksek sesle haykırıyoruz. Bunun sonucunda, 2 yıldır zam yüzü görmeyen NAK Kargo'da ücretlere yüzde 25-30 oranında zam yapıldı, en düşük ücret 3 bin 100 TL oldu. Tek vardiya çalışma sistemi ile işçileri gecenin geç yarısına kadar tutan NAK Kargo’da, çift vardiyaya geçişin sözü işçilere verildi. Elinde sopa ile gezen ve görüntüsüyle bile işçiye mobbing uygulayan personel müdürünün sopası düştü. Küfürlü hakaretlerle konuşan NAK Kargo patronları, biz kapının önünde durduğumuzdan beri artık kibar insanlar haline geldiler. İşçi deyimiyle karaborsa düzeniyle işlerin yürüdüğü NAK Kargo’da işlerin işleyişi eskisine nazaran daha iyi hale geldi” diye konuştu.

MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİMİZİN SÖZÜNÜ VERİYORUZ

Son olarak Bişkin şunlar dile getirdi: “Ücretsiz izin silahı hala patronların elinde bizlere karşı bir koz olarak duruyor. Bizim ise işe geri dönmemiz söz konusu olmadı. Fakat NAK Kargonun 7 patronuna hem işçiye zulüm edip hem de bu zulme sessiz kalmayan işçileri kapı önüne koymanın, öyle kolay olmadığı gösterdik. Bu direniş NAK Kargo ve havzadaki işçiler için hak mücadelesinin bir kalesi oldu. İnanıyor ve biliyoruz ki, NAK Kargo’daki arkadaşlarımıza ve ‘işçi yuvası’ diyebileceğimiz bu havzadaki tüm işçilere birlik oldukları sürece patronların asla haklarını yiyemeyeceğinin bilincini aşıladık, bizim nazarımızdaki en önemli kazanımımız budur. Şimdi buradaki direnişimizi fizikken sonlandırırken, NAK Kargo’daki çalışma düzeninin takipçisi olacağımızı kazanımlarımızı korumak ve henüz kazanamadıklarımız için mücadeleyi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. Akşam yemeğinde poğaça utancının bitimine kadar, yemekhanede ısıtma sorunu, lavabolarda hijyen sorunu, ilk 15 gün sigortasız çalıştırma sorununa dair taleplerimizin de takipçisi olacağız. Ücretsiz izin düzenine ve işçi kıyımına karşı mücadelemiz örgütlü bir şekilde sürecek. NAK Kargo işçilerinin, ekmeği, onuru ve birliği için, mücadelemiz örgütlü bir şekilde sürecek.”