The Guardian gazetesi, Öz Erciş Seyahat'te yolculuk eden bir kişinin 'namaz molası' istemesi üzerine firma avukatının Anayasa'yı hatırlatarak laiklik vurgusu yapmasını 'Türkiye'de laiklik tartışmasının yeniden alevlendirdiğini' yazdı.

'Namaz molası' isteyen yolcuya Anayasa'yı hatırlatan firma İngiliz basınında

The Guardian gazetesi, Öz Erciş Seyahat ile yolculuk eden Abdullah Gündüz isimli kişinin 'namaz molası' isteyerek firmayı hedef göstermesinin ardından firma avukatının Anayasa'yı hatırlatarak laiklik vurgusu yapmasını, "Türkiye'de laiklik tartışması, otobüs şoförünün namaz için durmayı reddetmesiyle alevlendi" başlığıyla haberleştirdi.

The Guardian haberinde, “Otobüs şoförünün bir yolcunun namaz kılabilmesi için durma konusundaki isteksizliği, çoğunluğu Müslüman olan ülkede laiklik konusunda yeni bir tartışmanın ateşlenmesine neden oldu” diye yazdı.

‘Bir yolcunun Twitter’dan şikayette bulunduğunu, karşılığında seyahat şirketinden ‘tartışmalı’ bir yanıt aldığını’ yazan gazete, Öz Erciş firmasının yaptığı açıklamaya da yer verdi. Firmanın ‘Türkiye’nin anayasasında tanımlanan hakların hiçbiri cumhuriyetin demokratik ve laik anlayışını ihlal etmek için kullanılamaz’ dediğini yazdı.

'EROZYONA UĞRAYAN LAİKLİĞİN SON ÖRNEĞİ'

“Tartışma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminde bu ilkenin (laiklik) erozyona uğramasına rağmen, çoğunluğu Müslüman ancak laik bir geleneğe sahip bir ülkede uzun süredir devam eden tartışmanın son örneği” yazan The Guardian, Öz Erciş’in avukatı Tuncay Keserci’nin “Şirket kendisini laiklik tartışmasının merkezinde buluyor. Hedef olarak seçiliyoruz. Ama biz her inanca saygılıyız” ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Abdullah Gündüz isimli bir kişi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "65 DH 854 plakalı “Öz Erçiş Seyahat” isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dakika mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Avukat Tuncay Keserci ise Öz Erciş Seyahat adına bir açıklama yapmış Anayasa’da tanımlı hakların hiçbirinin demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamayacağı belirtmişti.

Açıklamada, “Müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir” ifadeleri kullanılmıştı.