Namibya'da Herero ve Nama yerlilerini temsil eden şefler konseyi Almanya'nın soykırım için özür mahiyetindeki maddi yardımını reddetti.

Namibya etnik grup liderleri, Almanya'nın soykırım özrünü hakaret olarak yorumladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Namibya'da pazartesi günü açıklama yapan çeşitli etnik liderler, Almanya'nın ülkenin geçmişinde yaşattığı soykırımlara karşı, özür için maddi altyapı desteği teklifini reddetti, teklifin miktarının hakaret düzeyinde olduğunu söyledi.

VARLIĞIMIZA HAKARET

Şefler Konseyi, yaptıkları açıklamada Namibya hükümetinin Almanya'dan gelen teklifi kabul etmeyip, yeniden pazarlık yapması gerektiğini, ülkede onarım çalışmaları için gereken miktarın yanında yapılan teklifin hakaret derecesinde düşük olduğunu belirtti. "Teklif kabul edilemez ve varlığımıza hakaret" dendi.

Almanya'nın teklifi hem Alman büyükelçilikleri önünde hem de Berlin'de Namibyalılar tarafından protesto edildi.

NE OLMUŞTU?

Almanya, 1904-1908 yılları arasında sömürgesi olan Namibya'da çıkan isyanlarda Herero ve Nama halklarından binlerce insanı katletmişti. Geçen hafta yapılan açıklamda Almanya soykırımı kabul ederek özür diledi, bu özrün somut karşılığı olarak da ülkede uzun süreli alt yapı çalışmalarında kullanılması için1,1 milyar euro miktarında bir destek açıkladı.