Nar Kadın Dayanışması: Çocuk istismarı bu tasarıyla önlenemez

Geçen günlerde TBMM’ye sunulan “Çocuk İstismarı Yasa Tasarısı”nı değerlendiren Nar Kadın Dayanışması yayımladığı yazılı açıklamada, “Çocuk istismarı bu düzenlemeyle önlenemez” dedi.

Kimyasal hadım ile çocuk istismarının önlemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, “Hadım şeri hukuktur, kısasa kısastır. Bu tür düzenlemelerle çocuk istismarının önlenmesine imkân olmadığı gibi, cezasızlığı getirecektir. Cinsel saldırı hastalık değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen bir suçtur. Cinsel saldırı suçlarının, toplumun erkek egemen kavrayış ve uygulamalarından soyutlanarak sadece cinselliğe indirgenip tıbbileştirilmesi, kendinden menkul vaka olarak algılanması kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca 18 yaşının altında herkes çocuktur. 12 yaş ayrımı yapmak tıpkı hadım cezasının şeri hukuk cezası olması gibi dini referanslarla yapılan bir ayrımdır. Hukuk dışıdır” denildi.

İstismarı önlemek için atılacak adımlar
Çocuk istismarının önlenmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

»Diyanet vb. kurumlardan, kız çocukları 9 erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir fetvalarını yayınlanmasını durdurun.

»Milletvekilleri, valiler, rektörler, bürokratlar, kamu görevlilerinizin, cemaat ve vakıfların çocuk istismarının, kadın cinayetlerinin önünü açan gerici söylem ve fetvalarına son verin.

»Ensar Vakfı ve diğer cemaat yurtlarında gerçekleşen istismarın üstünü örtme çabalarınızdan vazgeçin.

»Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde bildirimi yapılmayan 115 gebe kız çocuğu ile ilgili soruşturma izni vermeyen İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın politikalarını değiştirin.

***

Kadınlar polis engeline rağmen buluştu

Nar Kadın Dayanışması’nın “Kahkahalı, Oyunlu, Şarkılı Hayaller Buluşması” polisin engelleme girişimine karşın gerçekleştirildi. Nar Kadın Dayanışması’nın “Mor dalgamızın pırıltılarını çoğaltalım” diyerek başlattığı buluşmala Ankara’da polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Ancak kadınlar “Kahkahalı, Oyunlu, Şarkılı Hayaller Buluşması” etkinliğini gerçekleştirdi. Seğmenler Parkı’nda Hayaller Buluşması kapsamında bir araya gelen kadınlar, “Bizi geleceksiz ve hayalsiz bırakmak isteyenlere karşı, kimi zaman ağız dolusu haykırdığımız, kimi zaman da içimizden geçirdiğimiz hayallerimiz vardır. Hepimizin ‘ben hiç...’ ya da ‘ ben hep...’ cümlelerinde sakladığımız hayallerimiz var. Biliyoruz ki bu hayaller birlikte dillendirildiğinde, birlikte kurulduğunda gerçekleşecek” dedi. Aynı buluşmalar kapsamında kadınlar Kuşadası’nda da bir araya geldi.