Narlıdere’de göçün binbir hali konuşuldu
Fotoğraf: BirGün Ege

BİRGÜN EGE

İzmir’in Narlıdere ilçesinde bulunan Dayanışma Kafe’de Sosyolog Akademisyen Engin Önen'in "Köylerden Şehre Narlıdere Göçün Binbir Hali" kitabının söyleşisi gerçekleşti.

Söyleşide konuşan Önen, “Bu çalışmanın bir yandan bir kent monografisi ortaya çıkarma hedefi vardı ama öte yandan da kentin sosyal tarihini ve dönüşümünü de sosyolojik olarak değerlendirmeyi amaçlıyordu. Çünkü kentlerimizin o denli hızlı dönüşüyor ki, hafızasız yerler ve kalabalıkların mekanı haline geliyorlar giderek. Bu nedenle Narlıdere’nin oldukça ilginç ve unutulmaması ve gelecek kuşaklara da ulaşması gereken olay ve bilgileri kayda geçirmek önemliydi. Narlıdere’yi sosyolojik olarak özgün kılan özelliklerinden biri, şehirleşme şekli ve göç alma evreleridir. Ayrıca bugün İzmir’de hem lüks konut alanı olarak ama aynı zamanda da gecekondu varoş dendiğinde, eş zamanlı olarak Narlıdere akla gelebilmektedir” dedi.

İnsan hallerini, sosyal hayatı, şehirde yaşanılan dönemi dondurmadan algılamak ve yorumlamak için dinamik bir bakış açısına sahip olmanın gerektiğini dile getiren Önen, “Onun için şehrin tarihi yok olup gitmemeli. Toplum veya kent hep böyle değildi, bundan sonra da böyle kalmayacak. Bu anlamda şehirlerimizi dönüştürürken, çok moda olan liberal tanımla ‘marka kent’ yerine kimlikli ve kişilikli kenti hedeflersek, o zaman toplumsal hafıza mekanları ve değerlerine özel bir önem vermek gerekir. O şehre ruhunu veren şey, çok katlı ve modern binalar değil, bu toplumsal hafıza ve kültürel kimliktir” diye konuştu.

Önen şunları söyledi: “Narlıdere, son elli altmış yıl içinde köylerden şehre dönüşmüş bir yer olarak çok hızlı dönüşürken kendi hikayesini ve tarihini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olan bir yer. Bu anlamda hem kent monografisi olarak hem de çok ilgini göç ve gecekondu hikayeleri ile şehrin dönüşümünü ele almaya çalıştık.”