Nasıl geçer bu cumartesi?

Salgın nedeniyle 1 ayı aşkın süredir birçoğumuz evlere çekildik. Birçok kültür sanat etkinliği online platformlara taşındı. Kadınlar dayanışmayı karantinada da elden bırakmadı. Nar Kadın Dayanışması, kadınlara moral vermek için podcast ve canlı yayınlar yapmaya başladı. Biz de BirGün Kadın sayfası olarak cumartesi gününüzü biraz olsun keyifle geçirmeniz için önerilerimizle geldik

NE İZLENİR?

nasil-gecer-bu-cumartesi-718530-1.

>> The Day I Became A Woman/ Kadın Olduğum Gün: 2000’de vizyona giren İranlı yönetmen Marzieh Meshkini'nin 'Kadın Olduğum Gün' filmi çeşitli ödüller kazandı. Makhmalbaf'ın İran'ın sosyolojik durumunu incelediği filmde, her biri İranlı kadınların hayatlarından farklı bir sahneyi tasvir eden üç hikâye anlatılıyor. Artık bir ‘kadın’ olan Hava, dokuzuncu yaşına girdiğinde İran'ın gerçekleriyle yüzleşmeye başlıyor. Ahoo da evli olduğu erkeğin izni olmamasına rağmen bir bisiklet yarışına katılıyor. Hoora ise o güne kadar karşı durduğu teknolojik gelişmeleri öğrenmeye çalışıyor.

nasil-gecer-bu-cumartesi-718529-1.

>> Anne with E: L.M. Montgomery’nin 1908’de yazdığı ‘Anne of Green Gables’ kitabının bir uyarlaması olarak karşımıza çıkan dizide Anne, inanılmaz hayal gücünün yanı sıra kesinlikle pozitif bir genç kadındır. Kadın ve LGBTİ+ haklarına dikkat çekilen dizide, feminizme, ifade özgürlüğüne ve çocukların bakış açılarına da yer veriliyor. Annesi ve babasının ölümünün ardından amcası ve yengesinin yanına verilir. Dizi boyunca başından çeşitli olaylar geçen Anne, zekası ve eşsiz hayal gücüyle hikâyesini izliyoruz.

NE OKUNUR?

nasil-gecer-bu-cumartesi-718531-1.

>> Gecegezen Kızlar/ Tomris Uyar: Uyar’ın birbirinden güzel öykülerinin yer aldığı kitap, aslında birçok kadının öyküsünü içeriyor. Masallarla yoğurulmuş, gündelik hayattan kadınları anlatan kitap, geceleri gezebilen kadınların dönüşümünü sunuyor.

NE DİNLENİR?

>> Aşk-ı memnu dizi karakterlerinin toplumsal cinsiyet okuması: ziyagil ailesi ile karantina: Nar Kadın Dayanışması'nın Aşk-ı Memnu kitabı ile dizisini karşılaştırarak toplumsal cinsiyet okuması yaptığı 40 dakikalık podcast size farklı perspektifler sunuyor.