Maraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’daki bir binaya önce ‘orta’ daha sonra ‘az’ hasarlı raporu verildi. Yurttaşlar, “Nasıl güvenip evimize dönelim? Biz doğru ve gerçek bir çalışma istiyoruz” dedi.

Nasıl güvenip evimize dönelim?
Fotoğraf: BirGün

İlayda KAYA

Malatya’nın merkezine bağlı Yeşilyurt ilçesindeki Yeşil Malatyalılar Konut Kooperatifi binaları da depremlerden hasar aldı. Yapılan ilk incelemede 4 bloktan oluşan sitenin 2 bloku ağır, 2’si de orta hasarlı olarak belirlendi. Daha sonra yapılan ikinci incelemede ise orta hasarlı olan bir blok az hasarlıya çevrildi. Apartmanı tamamen boşaltan yurttaşlar, bina duvarlarının yıkıldığını söyleyerek az hasarlı raporu verilmesine tepki gösterdi. Binada 72 yaşındaki annesinin yaşadığını söyleyen Hakan Güngör, “Bitişik dairenin odasına duvarımız yatmış. Orta hasarlıdan aza çevirmelerini anlamıyorum” dedi.

BirGün’e konuşan Hakan Güngör, tespit raporlarına güvenmediklerini belirterek “İlk depremde orta hasarlı raporu verildi daha sonra Malatya’da yaşanan bir depremden sonra ‘yeniden bir inceleme yapılacak’ denildi. Onda da az hasarlı çıktı. Binaları incelediklerini söylüyorlar. Nasıl gelip incelediler ne zaman incelediler hiçbir bilgimiz yok. İlk incelemeyi askıya çıkarmadan iptal ettiler, askıya çıkmadığı için itiraz edemedik. İkinci inceleme ise hasar durumu internette yayınlandı ama resmi olarak hâlâ askıya asmadılar. Evimizin duvarları yıkıldı. Kirişlerde çatlaklar var. Bitişik dairenin odasına duvarımız yatmış. Orta hasarlıdan aza çevirmelerini anlamıyorum” dedi.

‘GÜVENLİ DEĞİL’ DENİLDİ

Apartmanın incelenmesi için apartmanda yaşayan yurttaşların mühendis getirdiğini anlatan Hakan Güngör, şu ifadeleri kullandı: “Gelen iki mühendis de ‘burada oturmayın, güvenli değil’ dedi. Bu mühendisler böyle bir çıkarım yaparken biz neye göre gidip evimize dönelim? Hangisine güvenelim? Bina tamamen boşaltıldı. Yapı yönetmeliği dışında yapılmış bir yapı. 1986’da yapılmış. Düz bir zemine yapılmış bir bina ve tarım bölgesi. Böyle olunca nasıl ‘gelin burada oturun’ diyorlar? Benim 72 yaşındaki annem o evde yaşıyordu ve İstanbul’a getirdik.”

EVİMİZ, YURDUMUZ YOK

Malatya’daki binaların yüzde 70’inin ağır ve orta hasarlı olduğunu anımsatan Güngör, “Güvenip gidebileceğimiz bir evimiz kalmadı. Biz gerçek bilgi istiyoruz. Canımızın riske atılmasını istemiyoruz. Orta hasardan az hasara dönmesi bizim güvenimizi zedeledi. Canımıza olmadı ama evimiz yurdumuz yok. Anılarımıza veda ediyoruz. Biz mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Daha büyük depremler gelebilir diyorlar, nasıl güvenip dönelim?” diye sordu.