Stockholm’ün, Ankara’nın tutumunu yumuşatmak için iki ayaklı bir plan üzerinde çalıştığı kaydedildi. Washington’dan ise Ankara’nın üyeliğe izin vermemesi halinde F-16 savaş uçağı satılmaması resti geldi.

NATO blokajına karşı F-16 resti
İsveç ve Finlandiya birlikte NATO Üyelik Protokolünü imzalamıştı. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında adeta yılan hikâyesine dönen NATO görüşmelerinde Ankara, Stockholm’e yönelik yoğun muhalefetini sürdürürken Helsinki’ye olumlu mesaj vermeye devam ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO’ya girmesine hiçbir şekilde onay vermeyeceklerini belirtti. Finlandiya için ise tam tersi bir düşüncede olduklarını belirterek “Finlandiya konusunda bakışımız olumludur, İsveç konusunda olumlu değildir. Bunu böyle bilin” dedi.

Erdoğan’a benzer bir açıklama da İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Önceki gün Macaristan’da gerçekleştirdiği söylemleri Estonya ziyaretinde de devam ettiren Çavuşoğlu, “İsveç'ten somut bir adım göremedik, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anlamalarını bekliyoruz" diye konuştu. Finlandiya'nın üyeliğine yönelik olarak ise "NATO üçlü mutabakatı ayırırsa Türkiye, Finlandiya'nın üyeliğine daha olumlu bakacaktır" dedi. Çavuşoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ile düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’nin şimdilik Finlandiya ve İsveç’in ortak üyelik sürecini ayırma çalışmasının olmadığını da sözlerine eklerken “Bu NATO çerçevesinde atılacak bir adım. Eğer iki ülke ve NATO, üyelik sürecini ayırmak isterse Türkiye de Finlandiya'nın NATO üyeliğini değerlendirecektir" ifadelerini kulandı.

İKİ AYAKLI TÜRKİYE PLANI

İsveç’te ise Türkiye’nin onayını almak için çalışmalar devam ediyor. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, dün gece saatlerinde diğer parti liderleri ile NATO üyeliği konusunda atılacak adımlara yönelik basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. İsveç gazetesi Expressen’in detaylarını paylaştığı toplantıda Kristersson’un, NATO’ya üye olmayı ülkenin en önemli ‘güvenlik hedefi’ olarak görmeye devam ettiğini aktardı.

Gazete Kristersson'un planını 'NATO meselesini yumuşatmak istiyor' şeklinde özetlerken 2 ayaklı bir ‘Türkiye Planı’ üzerinde durulduğunu iletti. Buna göre, İsveç ilk olarak ülkede gerçekleşen skandal eylemlerin devlet politikası olmadığını vurgulamaya devam edecek. İkinci aşamada ise tansiyonu düşürüp diyalog ortamına geri dönülmek için gereken adımlar atılacak.

SÖYLEMLERİ SERTLEŞTİ

Başbakan Kristersson, toplantının ardından NATO üyelik sürecine ilişkin yaptığı ilk açıklamada ise Türkiye Stockholm Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kuran yakma eyleme yönelik sert ifadeler kullandı. Kristersson, açıklamasında eylemleri düzenleyenleri, İsveç'e zarar vermek isteyen 'dış güçlerin işine yarayan kullanışlı aptallar' şeklinde nitelendirdi. Kristersson, İsveç hükümetinin gerginliğin yatıştırılması için diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü ve kendisinin bu doğrultuda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti.

ABD’den F-16 RESTİ

ABD’li Demokrat Senatör Chris Van Hollen ise Ankara, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine izin vermediği sürece Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satılmayacağını söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde de görev alan Van Hollen, iki kuzey ülkesinin NATO üyeliğine izin verilmemesi durumunda Ankara’ya karşı farklı yaptırımların da gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti.