NATO'da Türkiye'nin talebinin ardından düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısı yapıldı. Toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü

NATO'da olağanüstü Suriye toplantısı yapıldı: Ateşkese dönülmeli

İdlib'de düzenlenen saldırıda 33 askerin yaşamını yitirmesi ardından NATO'da olağanüstü toplantı yapıldı. TOplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıklama yapıyor.

Stoltenberg, saldırıyı kınadıklarını, seçenekleri değerlendirdiklerini söyledi ve ateşkese acilen dönülmesi gerektiğini belirtti.

Stoltenberg’in açıklamaları şöyle:

Tüm müttefikler başsağlığı diledi ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

NATO halihazırda Türkiye'ye destek veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor.

Türkiye'ye destek veriyoruz. Ateşkese dönülmeli. Rusya ve Suriye'nin saldırılarını kınıyoruz. Güneydoğu sınırındaki durum takip edilmeye devam edecektir.

Rusya'ya ve Suriye rejimine de saldırıları durdurmaları için çağrıda bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler liderliğinde krize barışçıl çözüm bulmak için yapılan çalışmalara destek çağrı yapıyoruz. Rusya ve Suriye'nin uluslararası hukuka uymasını talep ediyoruz. Git gide daha fazla insan zarar görüyor.

NATO Müttefikleri şu anda Türkiye'ye hava savunmasında ve gökyüzü devriyelerinde destek veriyor. Müttefikler bir yandan da "Daha fazla ne yapabiliriz?" diye bakmaya devam ediyor.

Durumu çok yakından takip ediyoruz. Türkiye’de düzenli bir şekilde bilgi güncellemesi sağlanıyor. Sayın Çavuşoğlu ile de dün görüştük. Bugünkü toplantının nedeni de Türkiye ile olan dayanışmamızı göstermekti. Biz çok güçlü bir şekilde destekliyoruz. Rusya'nın da Birleşmiş Milletler liderliğindeki çabalara destek vermesini bekliyoruz.

Biz Afganistan'daki barış çabalarına destek vermeye hep devam ettik ve bunu sürdüreceğiz. Müzakerelerle varılan bir çözüme destek vermeye devam edeceğiz.

Stoltenberg, sabah saatlerinde Twitter'dan Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletildiğini duyurmuştu.

NATO'NUN 4'ÜNCÜ MADDESİ

NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015'te IŞİD’in Suruç'taki saldırısından sonra 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.

Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetlerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.