NATO’da Suriye krizi: Türkiye, Suriye’deki fikir ayrılığı nedeniyle planları engelledi

Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan NATO kaynakları, Türkiye’nin Suriye ve YPG konularındaki fikir ayrılıkları nedeniyle NATO’nun Baltıklar ve Polonya'ya yönelik savunma planlarını desteklemeyi reddettiğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan NATO'dan 4 üst düzey kaynağa göre 'Türkiye Suriye'nin kuzeyinde YPG ile mücadelesinde daha çok politik destek alana dek ittifakın Baltıklar ve Polonya'ya yönelik savunma planlarını desteklemeyi' reddetti.

'SERT BİR TONDA KONUŞTU'

Kaynaklar, Ankara'nın NATO elçisine söz konusu plana imza atmamasını söylediğini aktararak, elçinin toplantılarda ve özel sohbetlerde sert bir tonda konuştuğunu, ittifakın YPG'yi resmen terör örgütü olarak tanımasını talep ettiğini öne sürdü.

Reuters'ın haberinde Türkiye'nin NATO heyetinin ve Türk savunma ve dışişleri bakanlıklarının yorum talebine yanıt vermediği kaydedildi.

Haberde, herhangi bir 'Rus saldırısına' karşı Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın savunma amaçlı kullanımını öngören askeri plan için 29 üye devletin tümünün resmi onayının alınması gerektiği bilgisi verildi.

Ajansa göre, Türkiye'nin onayı dışında NATO'nun Baltık bölgesi ve Polonya'da savunma yatırımını artırması zor görünüyor.

'TÜRKLER DOĞU AVRUPALILARI REHİN ALIYOR'

Diğer yandan Reuters'a konuşan bir diplomatik kaynak, kararı nedeniyle Türkiye'yi hedef alarak "(Türkler) İmtiyaz alana kadar bu askeri planın onaylanmasını engelleyerek Doğu Avrupalıları rehin alıyorlar" ifadelerini kullandı.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu ise, konuya ilişkin açıklamasında "NATO'nun tüm müttefiklerini koruma planları bulunuyor. NATO'nun tüm müttefiklerin güvenliği ve emniyeti konusundaki taahhüdü sarsılmazdır" dedi.