NATO’dan Rusya’ya karşı yeni strateji

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin başını çektiği NATO, ‘hasım’ olarak belirlediği Rusya’ya karşı yeni strateji hazırladı. NATO savunma bakanlarının, birden fazla cephede herhangi bir olası Rus saldırısına karşı savunmak için yeni bir ana plan üzerinde anlaşmaya varmaya hazır olduğu bildirildi.

Ajanslara düşen haberlere göre gizli olan strateji, mevcut bölgesel savunma planlarının ötesine geçiyor. Planla Baltık ve Karadeniz bölgelerinde, nükleer silahlar, uzayda bilgisayar ağlarının hacklenmesi de dâhil olmak üzere herhangi bir eş zamanlı saldırıya hazırlık hedefleniyor. Rusya, NATO’nun bu tür hazırlıklarının Avrupa’yı istikrarsızlaştırma riski taşıdığını söylerken ABD’li yetkililer Avrupa-Atlantik Alanında Caydırıcılık ve Savunma “kavramı” ile Stratejik Uygulama Planının gerekli olduğunu ifade ediyor. Üst düzey bir ABD hükümet yetkilisi, Reuters’a “Aynı anda birkaç şey olabilir ve bu gerçekten bütünsel bir planlama gerektirir” dedi.

Euronews’teki habere göre NATO hafta başında Rusya’nın askeri misyonunun sekiz üyesini gizlice istihbarat subayı olarak çalıştıkları gerekçesiyle organizasyon bünyesinden atmıştı. Yapılan açıklamada Moskova’nın Brüksel’deki NATO merkezinde çalışabilecek ekibinin boyutunun azaltıldığı ifade edildi. NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler, Moskova’nın 2014’te Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesinden bu yana giderek gerginleşti. Ukrayna’nın Donbas bölgesinde yaşananlarla da gerginlik zirveye tırmandı. NATO ile Rusya arasındaki resmi görüşmeler de bu nedenlerle son yıllarda sınırlı kaldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov pazartesi günü, Moskova’nın NATO’daki misyonunu askıya aldığını duyurmuştu. Lavrov, NATO’nun geçen hafta istihbarat görevlisi oldukları gerekçesiyle Rus misyonundan 8 kişinin akreditasyonunu iptal etmesinin ardından bu kararı aldıklarını bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da NATO’nun Rus misyonundan 8 kişinin akreditasyonunu iptal etmesi kararına yanıt verecekleri uyarısında bulunmuştu.