NATO Genel Sekreteri, Letonya’daki zirvede Moskova ile Pekin’i bir kez daha tehdit ederken Rusya ve Belarus sınırda ortak devriye gerçekleştirdi. Minsk ise Kiev’i AB’den fon alma uğruna korku yaymakla suçladı.

NATO’dan tehdit

DIŞ HABERLER SERVİSİ

NATO Moskova’nın burnunun dibinde bir kez daha Rusya ve Çin’e tehditler savurdu. NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının başta Moskova olmak üzere ittifakın gündemindeki konuları ele almak üzere toplandığı Letonya’nın başkenti Riga’daki buluşmada konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya ve Çin, kurallara dayalı uluslararası düzeni baltalıyor, güç dengesi değişiyor. Demokrasi ve özgürlükler ağır baskı altında” dedi.

Yeni Stratejik Konsept belgesinin bunları içereceğini kaydeden Stoltenberg, demokrasileri güçlendirirken askeri gücü de kuvvetlendirmek gerektiğini kaydetti. NATO Genel Sekreteri son Stratejik Konsept belgesinde Kuzey Atlantik’in barış içinde olduğu değerlendirmesinin yer aldığını ancak şimdi Rusya’nın saldırgan tutumu ve Çin’in küresel etkisini artırması gibi sınamalar bulunduğunu söyledi.

“Öngörülemez bir dünyada caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirmeliyiz” ifadelerini kullanan Norveçli siyasetçi, NATO’nun Kuzey Amerika ve Avrupa’nın ittifakı olduğunu vurguladı. Bölgenin küresel tehditlerle karşı karşıya olduğunu, ittifakın Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarıyla ve AB ile iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

ORTAK SINIR DEVRİYESİ

Baltıklar’daki buluşma sürerken Rusya ve Belarus, Belarus Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, ortak hava savunma devriyesi gerçekleştirdi. Devriye çok fonksiyonlu Su-30SM uçaklarının yer aldığı karma taktik grubunun muharebe hazırlık durumunu güçlendirilmesi amacıyla düzenlendi. Uçuşlar önceden onaylanmış olan plana göre yürütüldü.

PUTİN SINIRI ÇEKTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun Ukrayna’daki askeri altyapısını genişletmesinin Rusya için kırmızı çizgi olduğunu belirtti ve ülkesinin kırmızı çizgilerinin geçilmeyeceğini umduklarını vurguladı.

ABD, İngiltere ve Avustralya’nın kurduğu üçlü savunma ittifakının (AUKUS) kurulmasını kabul etmediğini belirten Putin, "Dünyada askeri alandaki rekabet artıyor. Bence bu, bazen anlaşılması zor bir hal alıyor. Örneğin, Pasifik bölgesinde ABD, İngiltere ve Avustralya’dan oluşan bir ittifak kurulması. Birilerine karşı ittifaklar kurulduğunda, bu, bölgedeki durumun iyileşmesine yol açmaz, tam tersine durumu zora sokar" ifadelerini kullandı.

Putin, Rusya’nın her zaman uluslararası toplumun tüm katılımcılarının çıkarlarını gözeten ortak güvenlik sistemi kurulmasından yana olduğunu da anımsattı.

MINSK'TEN KIEV'E SUÇLAMA

Belarus Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksandr Volfoviç, Ukrayna’nın ‘Batılı denetçilerden’ fon kapmak için Belarus topraklarından gelen ‘tehdit’ konusunu tırmandırdığını belirtti. NATO üyesi olan Polonya ve Litvanya’da olanların ‘bir şekilde haklı çıkarılabileceğine’ işaret eden Volfoviç, “Ancak güney komşumuz (Ukrayna) topraklarında olanlar sağduyu ile bağdaşmıyor. Bu bir histeri. Muhtemelen, kendileri için bir şeyler kapmak amacıyla Polonyalılar ve Litvanyalılar gibi Batılı denetçilerinden bir miktar fon alma umuduyla Ukrayna yönetiminin histerisi” diye konuştu.

‘Barışçıl amaçlarla çağrıldıkları Almanya, İngiltere, Avrupa’ya giden’ göçmenler tarafından bir tehdit görmediğini vurgulayan Volfoviç, Polonya sınırını aşma girişimlerini ise ‘umutsuzluğa sürüklenen insanların’ savunma tepkisi olarak tanımladı. Volfoviç, AB ülkeleriyle Belarus sınırındaki durumun ağırlaşmasına ve komşu ülkelerdeki askeri birliklerin sayısındaki artışa rağmen, silahlı çatışma ile ilgili gerçek bir tehditten bahsetmek için erken olduğuna dikkat çekti.