NATO Doğu Avrupa’da askeri gücünü artırıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna’nın işgal edileceği bahanesiyle Rusya’ya yönelik baskıyı ve kuşatmayı artıran ABD ve NATO, Doğu Avrupa sınırlarındaki ağır silah ve askeri mühimmat sayısını artırıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, Doğu Avrupa’da caydırıcılığı ve savunmayı artırmak için daha fazla gemi ve jet göndereceklerini açıkladı.


Stoltenberg, bu karara Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerini gerekçe gösterirken "NATO’nun caydırıcılığı artırmak için Doğu Avrupa’daki askeri gücünü büyütmeye devam edeceğini" ifade etti. Binlerce askere "Hazır ol" emri verdiklerini belirten Stoltenberg, "NATO, ittifakın doğu kısmını güçlendirmek yolu da dahil, bütün müttefiklerini korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir" dedi.

Ukrayna’ya geçen hafta 90 ton silah yardımı yapan ABD ise 80 tonluk bir silah sevkiyatı daha yaptı. Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, söz konusu sevkiyatı sosyal medya hesabından "İkinci kuş da Kiev’de! ABD’deki dostlarımızdan Ukrayna’nın savunma becerilerinin artırılması için 80 tondan fazla silah geldi ve bu son sevkiyat değil" sözleriyle duyurdu. New York Times (NYT) gazetesi ise Beyaz Saray’dan yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerine binlerce asker göndermeyi gündemine aldığını belirtti. Biden, NATO üyesi Polonya ve Romanya’ya askeri varlığın artırılacağını geçen hafta açıklamıştı.

İngiltere ise Ukrayna’daki büyükelçilikleriyle ilgili harekete geçti. ABD’nin büyükelçilik çalışanlarının ailelerine ülkeyi terk etmeleri çağrısının ardından İngiltere de Kiev’deki büyükelçilik çalışanlarının ve ailelerinin tahliyelerine başladı. BBC’nin haberine göre İngiliz diplomatlara yönelik "belirli bir tehdit" olmadığını söyleyen İngiliz yetkililer, Kiev’deki büyükelçilik çalışanlarının yaklaşık yarısının ülkede kalacağını söyledi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise AB’nin Rusya’yla görüşmeler devam ederken Ukrayna’daki diplomatik personelin ailelerini tahliye etme planı olmadığını açıkladı.