NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Liderler Zirvesi kapsamında yaptığı açıklamada, “Siber uzayda Çin'i görüyoruz, Afrika'da Çin'i görüyoruz. Pekin'in yükselişine ortak yanıt vermeliyiz” dedi. Genel Sekreter, Rusya ile ilişkilerin de Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana ‘en düşük seviyede’ olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Pekin’in yükselişine ortak bir yanıt vermeliyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün başlayacak NATO Liderler Zirvesi öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“Çin'le yeni bir Soğuk Savaş yok” diyen Stoltenberg, Çin’in Batı değerlerini paylaşmadığını belirterek şunları dile getirdi:

“Siber uzayda Çin'i görüyoruz, Afrika'da Çin'i görüyoruz ama Çin aynı zamanda kendi kritik önemdeki altyapımıza da büyük yatırım yapıyor. Çin'in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. İttifak olarak ortak bir yanıt vermeliyiz. Çin düşmanımız ya da rakibimiz değil. Zirve sonunda yapılacak ortak açıklamanın Çin konusunda net bir duruş ortaya koymasını umuyorum.”

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Stoltenberg, Rusya konusunda da değerlendirmelerde bulundu. “Rusya ile ilişkilerimiz, Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana en düşük seviyede” diyen Genel Sekreter, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek. Rusya ile diyalog çabalarını sürdüreceğiz. Diyalog güçsüzlük değil aksine -birlikte durduğumuz sürece- bir güçlülük emaresi. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin'in görüşecek olmasını memnuniyetle karşılıyorum."

AFGANİSTAN KONUSU: ABD VE TÜRKİYE DİYALOG İÇİNDELER

Afganistan'dan çekilme konusunda ise Stoltenberg şöyle konuştu:

"Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli.”

30 MÜTTEFİK ÜLKENİN LİDERİ BİR ARAYA GELECEK

Bugün başlayacak ve Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında gerçekleşecek zirvede, 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya gelecek.

NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında ittifakın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin’in ilerleyişi, iklim krizinin güvenliğe etkisi, ve Afganistan’daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.