NATO'nun Dünya Kadınlar Günü'nde Twitter'dan fotoğraflarını paylaştığı Ukraynalı kadın askerin üniformasında, Nazi simgesi olan 'Kara Güneş''in yer aldığı görüldü. Tepkilerin ardından paylaşım, NATO'nun sosyal medya hesabından silindi.

NATO’nun 8 Mart’ta yaptığı Nazi simgeli paylaşım tepki çekti

NATO'nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde paylaştığı görselde, Ukrayna askeri bir kadının üniformasında yer alan Nazi simgesi tepki çekti.

Ukraynalı kadın askerin üniformasında Nazilere ait 'Kara Güneş' simgesi yer aldı. NATO’nun resmi hesabından yapılan paylaşıma Ukraynalı kadınların fotoğrafları ile birlikte, “Bütün kadınlar ile kızlar, özgür ve eşit yaşamalıdır. Bu dünya kadınlar gününde Ukrayna'nın olağanüstü kadınlarını düşünüyoruz. Güç, cesaret ve dayanıklılık, milletlerinin ruhunun simgesidir” notu düşüldü.

nato-nun-8-mart-ta-yaptigi-nazi-simgeli-paylasimi-tepki-cekti-989380-1.

Söz konusu simgeye gelen tepkilerin ardından, paylaşım NATO tarafından silindi.

nato-nun-8-mart-ta-yaptigi-nazi-simgeli-paylasimi-tepki-cekti-989385-1.

KARA GÜNEŞ NEDİR?

Kara Güneş ilk olarak, Almanya’daki Nazi iktidarı sırasında, Wewelsburg'daki bir kalede ortaya çıktı.

Günümüzde de neo-Faşizm ve neo-faşizmle ilişkilendirilen Kara Güneş sembolü, aşırı sağcılar tarafından sıklıkla kullanılıyor.

2019’da Yeni Zelanda’daki Christchurch cami saldırganı, Avustralyalı neo-Nazi grubu Antipodean Resistance ve Ukrayna aşırı sağ Ulusal Muhafız alayı Azov Taburu da dahil olmak üzere bir dizi aşırı sağ grup ve kişi, bu sembole propagandalarında yer veriyor.