Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren NATO, bölgede varlığını artırmanın yollarını arıyor. NATO’nun Savunma Bakanları toplantısında, ‘IŞİD’le mücadele’ adı altında Irak’ta devam eden eğitim misyonu kapsamının genişletilmesi gündeme getirildi

NATO’nun gözü Irak’ta

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı düzenlendi. NATO Karargahı’nda düzenlenen toplantıda, NATO’nun Irak’taki varlığı tartışıldı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu’daki askeri faaliyetlerde NATO’nun rolünün artırılması talebi, toplantının ana gündemlerinden biri oldu. Toplantıda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Harekat ve Misyonlar” konulu ilk oturumda, NATO’nun Irak ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’daki durumunu ele aldı. NATO’nun Ortadoğu’da Ürdün, Tunus gibi ülkelerle yakın ilişkiler yürüttüğüne dikkat çeken Stoltenberg, “NATO’nun Ortadoğu’da daha fazlasını yapmaya ve kazanımlarını korumaya ilişkin kapasitesi var” dedi. Stoltenberg, Irak’taki faaliyetleri de değerlendirdi.

DAHA FAZLA MÜDAHİL

NATO üyesi 29 ülke savunma bakanlarının, Irak ordusuna yönelik eğitim misyonunun genişletilmesi konusunda prensipte mutabık kaldığını söyleyen Stoltenberg, Irak’ta IŞİD’le mücadele kapsamında mevcut eğitim faaliyetlerinden bazılarını NATO’nun üstleneceğini söyledi. Stoltenberg, “İlk etapta bu uluslararası koalisyonun mevcut eğitim faaliyetlerinin bir kısmının devralınması anlamına geliyor. Bakanlar ayrıca daha fazla ne yapılabilir diye araştırılmasını da kabul etti” diye konuştu.

Stoltenberg, NATO misyonunun güvenlik durumu elverdiğinde normal faaliyetlerine yeniden devam etmesini beklediklerini belirterek “NATO Irak hükümetinin daveti üzerine Irak’tadır ve Irak’ta sadece istendiğimiz sürece kalacağız. Çünkü NATO Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı duymaktadır” dedi. Stoltenberg, NATO’nun Irak ötesinde de Ortadoğu’da ne tür görevler üstlenebileceğini gözden geçireceğini söyledi. “IŞİD’le mücadele” kozunu öne sürerek bölgede varlığını artıracaklarının sinyalini veren Stoltenberg, “IŞİD’in tekrar güç kazanmasını engellemek kilit öneme sahip. Misyonu genişletip Irak’a daha fazla katkı sağlamaya hazır olmalıyız” dedi.

HÜKÜMETİN ONAYI BEKLENİYOR

NATO halihazırda 500 kişilik personelle sadece Irak askerlerinin eğitiminde görev alırken ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon Irak ve Suriye’de muharip görevler yanında IŞİD’e karşı propaganda faaliyetleri de yürütüyor. Irak’ta NATO’nun varlığının güçlendirilmesi için Irak hükümetinin onayı gerekiyor.

NATO, Temmuz 2018’de Irak’a askeri danışman gönderme kararı almış, Kasım Süleymani suikastı sonrası ülkedeki askeri eğitim faaliyetlerini askıya almıştı. NATO’nun “IŞİD’le mücadele” adı altında mevcut Irak yönetiminden söz konusu onayı almakta herhangi bir zorluk yaşamayacağı düşünülüyor.

***

Trump’tan Senato’ya İran tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik askeri yetkilerinin kısıtlanmasını öngören karar tasarısı hakkında Senato’ya “İran konusunda iyi işler yapıyoruz ve zayıflık göstermenin zamanı değil” mesajı gönderdi. İran’a yönelik askeri yetkilerini kısıtlamayı hedefleyen tasarının ABD’nin güvenliği açısından ‘çok önemli’ olduğunu ileri süren Trump, “Benim elim kolum bağlansaydı, İran bayram edecekti” dedi. Trump, tasarının Senato’da kabul edilme ihtimaline ilişkin, “Demokratlar, Cumhuriyetçi Partiyi utandırmak için çabalıyor. Bunun olmasına izin vermeyin” ifadelerini kullandı. Tasarı, Demokrat Virginia Senatörü Tim Kaine tarafından Senatoya sunulmuştu.