NATO’nun Savunma 2020 tatbikatı da koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi. Polonyalı bir komutana koronavirüs pozitif teşhisi konuldu

NATO tatbikatına koronavirüs iptali

GENCAY SÖZÜDOĞRU/MULHEIM

Soğuk savaş sonrası en büyük askeri tatbikat olma özelliğine sahip olacak olan “Savunma 2020” isimli NATO askeri tatbikatı korona nedeniyle iptal edildi. Başta ABD, Almanya, Fransa , İngiltere, Danimarka ve Belçika gibi birçok NATO üyesi ülkelerin ordularının aktif katılacağı, adeta Rusya’ ya karşı yürütülecek bir savaşın senaryosu niteliğinde ki tatbikat için, Baltık Denizi üzerinden Avrupa’ya sevk edilen 20bin asker ile birlikte toplam 37 bin asker Avrupa’nın en büyük iç limani olan Duisburg’a sevk edilecek , oradan da Polonya’ya doğru hareket edilecekti.

KOMUTA MERKEZİNE KORONA BULAŞTI

Tatbikat öncesi Almanya’nın Wiesbaden kentinde yan yana gelen NATO’nun farklı ülkelerinden 24 üst düzey komutanın yer aldığı toplantıda komutanlara koronavirüsü bulaştı. ABD Ordusu Avrupa Merkez Karargahı’ndan yapılan açıklamayla, ABD’nin toplantıda en üst düzey temsilcisi olan Korgeneral Christopher Cavoli koranavirüs şüphesiyle karantinaya alındığını bildirdi. Polonya Savunma Bakanlığı ise Polonyalı General Jaroslaw Mika’ya yapılan test sonuçlarının pozitif çıktığını ve komutanın karantinaya alındığını açıkladı.

ASKERİ HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR

Birçok ülke adına yapılan açıklamalarda, NATO tatbikatından geri çekildiklerine dair açıklamalar geldi. Norveç ordusu adına açıklama yapan General Rune Jakobsen, koronavirüsün kontrol edilemediğini, askerlerini ve ülkelerini korumak adına tatbikata katılamayacaklarını açıkladı. Öte yandan tatbikatın 2022 yılına ertelendiğine dair açıklamalar gelmesine rağmen, büyük sevkiyat günü olan 18 Mart tarihinde NRW eyaletinde önemli düzeyde askeri hareketlilik gözlendi. Gün boyu otoban ve tren istasyonlarında askeri teçhizat sevkiyatı gözlemlendi.

SAVAŞ KARŞITLARI EYLEMLERİNİ SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DEVAM ETTİRECEK

NATO tatbikatına karşı uzun bir süredir karşı gösteri hazırlığında olan siyasi parti, STK ve sendikalardan oluşan savaş karşıtı birlik 21 Mart tarihinde Duisburg şehrinde gerçekleştirecekleri büyük gösteriyi salgın nedeniyle iptal etmek zorunda kaldı. Savaş karşıtı blok, İkinci Dünya Savaşı’nın 75. yılına denk getirilen, Rusya ile savaş provası niteliğindeki bu tatbikatın dünya barışın önünde tehdit oluşturacak önemli provokasyon olarak değerlendirdiler. Savaş karşıtları eylemlerini sosyal medya üzerinden devam ettireceklerini, 21 Mart tarihindeki iptal edilen büyük gösteri yerine aynı tarihte saat 12:00’de İnternet üzerinden yapılacak konuşmaların, https://www.facebook.com/stopdefnrw adresinden takip edilebileceğini açıkladılar.