İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik için harekete geçmesi yeni bir çatışmanın fitilini ateşlemek üzere. Rusya olası üyeliğe karşı nükleer kartı masaya sürerek böyle bir hamlenin ciddi sonuçları olacağını açıkladı.

NATO üyeliğine ‘nükleer’ tehdit

Dış Haberler

Ukrayna’daki Rus işgali tüm yıkıcılığıyla devam ederken yeni bir kriz daha patlak vermek üzere. İskandinav ülkeleri Finlandiya ve İsveç’in tarafsız konumlarını terk ederek NATO’ya üye olma hevesleri kuzey Avrupa’da tansiyonu yükselti.

Önceki gün Stockholm’de bir araya gelen İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Finlandiya Başbakanı Sanna Marin NATO’ya girme konusunda adım atmaya hazırlandıklarını kaydettiler. Andersson daha önce de NATO'ya yeşil ışık yakarak katılımı tartışmaya hazır olduklarını belirtmiş ülkesinin güvenlik pozisyonu temelden değişeceğinin sinyalini vermişti. Marin de yine konuyu gereğinden fazla uzatmayacaklarını belirterek "Sanırım tartışmayı yaz ortasından önce bitireceğiz" demişti.

ABD de Rusya ile 1.300 km sınırı paylaşan Finlandiya ile İsveç'i NATO'ya katılma konusunda teşvik ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri geçtiğimiz günlerde NATO liderleri ile Helsinki ve Stockholm'ün alınması içi görüşmeler yapıldığını açıklamıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Finlandiya ve İsveç’in ittifaka dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini söylemişti.

Ukrayna’nın NATO üyeliğini savaşın gerekçelerinden biri olarak sıralayan Rusya ise bu adımın ciddi askeri ve siyasi sonuçları olacağını konusunda bir kez daha uyardı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olması durumunda ülkesinin önlem alması gerekeceğini ve artık Baltık bölgesinde nükleer olmayan statüden bahsedilemeyeceğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "NATO barış ve istikrarı sağlayan bir ittifak değildir, İttifak bir çatışma aracıdır. İttifak'ın daha fazla genişlemesi de kesinlikle Avrupa’da güvenliği artırmaz" yorumunda bulundu.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas da Rusya'nın zaten Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’da nükleer silahları olduğuna dikkat çekti.

KİEV’DE GÖVDE GÖSTERİSİ

Gerilim sürerken Polonya, Letonya, Litvanya ve Estonya liderleri önceki gün gittikleri Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gövde gösterisi yaptı. Zelenski ile bir araya gelen başkanlar Kiev’e desteklerinin tam olduğunu belirttiler.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Batı ülkelerinin Ukrayna'yı yönlendirdiğini belirterek "Batı, Ukrayna krizi bahanesiyle bize karşı hibrit savaş ilan etti. Bu savaş, bilgi alanı dahil çeşitli alanları kapsıyor" ifadelerini kullandı.