Moskova’ya gözdağı vermek isteyen NATO, Romanya’da binlerce askere eğitim verirken Baltıklar’da da tatbikat düzenliyor. Türkiye haziran sonundaki NATO tatbikatına hazırlanırken Kremlin, “Gözümüz üstünüzde’’ dedi.

NATO ‘uzun bir savaş’ hazırlığında
NATO mürettebatı, Baltık operasyonları çerçevesinde Stockholm'e ulaştı. (AA)

Dış Haberler

NATO, Ukrayna’daki savaş devam ederken Baltıklar’da düzenlediği tatbikatla Moskova’ya adeta gözdağı veriyor. NATO Baltık Denizi’nde 16 ülkeden 45 gemi ve 76 savaş uçağının katıldığı ‘‘Baltops 22’’ adıyla iki haftalık askeri tatbikat gerçekleştiriyor.

Donanmasının 500. yılını kutlayan İsveç’in ev sahipliği yapacağı ‘‘Baltops 22’’ tatbikatına, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 14 NATO ülkesinin yanı sıra üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finladiya da katılacak. Katılımcı ülkeler arasında Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İsveç, İngiltere ve ABD yer alıyor.

Bu yılki NATO askeri tatbikatları geçen yıla göre yüzde 30 daha büyük. Gövde gösterisi niteliğindeki tatbikata ilişkin NATO kuvvetleri komutan yardımcısı Luis Lanjaras yaptığı açıklamada, ‘‘Bu tatbikat NATO ve ortaklarının deniz sınırı da dahil olmak üzere topraklarını savunma yeteneklerini göstermek için tasarlandı’’ dedi.

ROMANYA’DA EĞİTİM

İttifak, Romanya’nın Smardan ovalarında, sekiz ülkeden yaklaşık bin 800 asker ve 250 zırhlı aracın katılımıyla eğitime başladı.

Öte yandan NATO Türk Savunma Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada, 20-28 Haziran tarihleri arasında Türkiye’de askeri tatbikat yapacağını duyurdu. Ramstein Dust II-2022 (RADU II-22), bir NATO konuşlanma ve hazırlık tatbikatı, Konya ilindeki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapılacak. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Türkiye’de gerçekleştirilecek NATO tatbikatının sorulması üstüne, “Rusya Devlet Başkanı Putin söz konusu NATO tatbikatını Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmedi, Rusya Türkiye’nin NATO üyesi olduğunun farkında, fakat Rusya Savunma Bakanlığı böyle eylemleri yakından izliyor’’ açıklaması yaptı.