Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Rusya’ya uygulanan yaptırımların ardından ABD ile dayanışma içinde olduklarını duyurdu.

NATO ve AB, Rusya’ya uygulanan yaptırımların ardından ABD ile dayanışma açıklaması yaptı

ABD'nin siber saldırı girişimi ve başkanlık seçimlerini etkilemeye yönelik faaliyetlerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın sınır dışı etme kararının ardından AB ve NATO'dan peş peşe ABD ile dayanışma açıklaması geldi.

NATO'nun açıklamasında, üye ülkelerin ABD ile dayanışma içinde olduğu vurgulanarak, "Müttefikler bireysel olarak ve topluca ittifakın güvenliğini güçlendirmek amacıyla harekete geçmektedir" diye belirtildi.

“SİBER SALDIRILAR KARŞISINDA AB ÜYE ÜLKELERİ ABD İLE DAYANIŞMA İÇİNDE”

Dün ABD Başkanı Joe Biden ile AB liderlerinin çevrimiçi toplantılarının ardından bugün açıklanan yaptırımlar AB tarafında da destek buldu.

AB'den yapılan açıklamada kötü niyetli olduğu belirtilen SolarWinds siber operasyonunun etkilerine karşı üye ülkelerin ABD ile dayanışma içinde olduğunun altı çizildi.

Saldırının dünya genelinde AB ülkeleri de dahil olmak üzere devletleri ve şirketleri etkilediği ifade edilen açıklamada, artan kötü niyetli siber saldırılar karşısında endişe duyulduğu, bunların güvenliğin yanı sıra sosyal ve ekonomik etkilerinin olabileceği aktarıldı.

Açıklamada, "Tüm aktörlerin siber alanda sorumsuz ve istikrarsızlaştırıcı davranışlardan kaçınması gerekmektedir" ifadesi yer aldı.

ABD’NİN RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLARI

ABD yönetimi, 'Kasım 2020 seçimlerine müdahale ettiği' ve 'Amerikan kamu kurumlarına yönelik kötü niyetli siber saldırılarda' bulunduğu iddiasıyla Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

Açıklanan yaptırımlara göre, ABD, Washington’da görev yapan 10 diplomatı sınır dışı etmesinin yanı sıra Rusya bağlantılı 32 şirketi de yaptırım listesine ekledi.

ABD’nin yaptırımlarına karşı Rusya cephesi de hemen cevap vererek, “Yaptırımlar iki ülkenin de çıkarlarına ters. Rusya yaptırımlara cevap verecektir, tüm sorumluluk ABD tarafına aittir. Moskova ile ilişkileri bozmanın bedelini ABD'nin ödeyeceğinin farkına varması lazım. Moskova’daki ABD Büyükelçisi, yeni yaptırımlarla ilgili olarak Rusya Dışişleri’ne çağrıldı, kendisiyle yapılacak konuşma sert olacak” dedi