NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki endişelerini gidermek için masaya oturulacağını ve uzlaşılacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken de, "Süreç işliyor. Fikir birliğine varacağımıza inanıyorum" dedi.

NATO ve ABD’den Türkiye’nin eleştirilerine yanıt

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye’nin Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya katılım tartışmaları hakkındaki eleştirilerine yanıt verdi.

“Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim” diyen Stoltenberg açıklamalarının devamında şunları belirtti:

“Rusya herhangi bir şekilde hibrit saldırılarda bulunursa hemen karşılık vereceğiz.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusunun tamamlanması için tüm üye ülkelerin parlamentosunda onaylanması gerekiyor.

Avrupa'daki yeni güvenlik gerçeğini yansıtacak şekilde NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmek için önemli kararlar alacağız.”

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de konuya ilişkin açıklama yaptı. Blinken, "Çavuşoğlu ile görüştüm, İsveç ve Finlandiya konusunda süreç işliyor, fikir birliğine varacağımıza inanıyorum. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında görüşmeler sürüyor" şeklinde konuştu .