NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya-Ukrayna girişimine ilişkin yaptığı açıklamada “Rusya saldırmaya bahane arıyor, geri çekilme çağrımızı tekrarlıyoruz” dedi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise "Putin diyalogdan vazgeçip saldırırsa savaşın tüm sorumluluğu kendisine ait olacaktır. Gidişatı Putin'in tutumu belirleyecek" ifadelerini kullandı.

NATO’ya göre, Rusya ‘saldırmaya bahane arıyor’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geri çekilme çağrısını tekrarladıklarını belirten Stoltenberg, Rusya’nın ‘saldırmak için bahane aradığını’ iddia etti.

Stoltenberg’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Rusya'nın daha önce Ukrayna'ya da saldırmış olması ve Ukrayna içerisinde pek çok istihbarat yetkilileri olması bizi kaygılandırıyor.

Müttefikler olarak Ukrayna'yı destekliyoruz. Buradaki ana mesaj başından beri aynı. NATO müttefikleri geçen son bahar ayında askeri sevkiyat ile ilgili çalışmalara başladıklarında burada yüz bini, aşan bir asker sayısı olacağını ön görmüşlerdi.”

“RUSYA BÜYÜK BİR YIĞINAK YAPIYOR”

“Rusya büyük bir yığınak yapıyor. Uzun yıllardır gördüğümüz kadarıyla Avrupa'da güvenlik ortamı vahimleşti.

Doğu kanadını güçlendiriyoruz. Doğu Avrupa'da muharebe gruplarını artırmaya devam edeceğiz.

Rusya'nın bu agresif tutumuna rağmen biz diyalog çağrımızı yineliyoruz. Çünkü biz diplomasiye inanıyoruz. Gürcistan ve Ukrayna Savunma Bakanları ile konuştuk. Müttefikler bu iki ülkeye desteği yineledi.”

“RUSYA’DAN YAZILI BİR CEVAP BEKLİYORUZ”

Rusya'nın ABD'ye güvenlik garantileri hakkındaki yanıtı hakkında konuşan Stoltenberg, "Biz Rusya'dan yazılı bir cevap bekliyoruz, bir taslak elimize geçti. Rusya'nın NATO ile imzalamak istedik güvenlik maddelerini içeren bir taslak. Misiller, füzeler, silahların konuları gibi maddeler yer alıyor. Hem NATO müttefiki, hem Rusya için önemli kararlar alınabilir. Önerilerimizi ilettik, Daha önce yaptığımız gibi müzakere masasına oturursak iyi kararlar alabiliriz. Şimdi Rusya'dan cevap bekliyoruz henüz cevap gelmiş durumda değil. Gerginliğin en üst düzeyde olduğu dönemde görüşmemiz önemli. Herkes kaygılarını dile getirir ve sonuç alınabilir" dedi.

Rusya'nın Ukrayna sınırı yığdığı askerler hakkında, "Bunun normal bir askeri tatbikat olmadığını düşünüyoruz, askeri bir işgale geçebilirler. Bu sebepler ötürü Rusya'ya çağrılarımızı yineliyoruz. Hiçbir zaman gerginliği azaltmak ve siyasi çözüm bulmak için geç değil" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, "Müttefiklerimizin korunması ve savunması için elimizden geleni yapacağız. NATO olarak diplomasiye, diyaloğa inanıyoruz. İyi niyetle Rusya'yı görüşmeye çağırıyoruz" dedi.

AUSTİN: "SAVAŞIN TÜM SORUMLULUĞU PUTİN'İN OLACAKTIR"

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Rusya'nın eylemlerini ve sözlerini dikkatle takip etmeye devam edeceğiz. Başından beri diyaloğa açık olduğumuzu söyledik" dedi.

Austin, "Rus birlikleri Ukrayna sınırına daha da yakın bir noktaya konuşlandı. Rusya daha fazla asker yığıyor, bölgedeki Rus hareketliliği devam ediyor. Putin diyalogdan vazgeçip saldırırsa savaşın tüm sorumluluğu kendisine ait olacaktır. Gidişatı Putin'in tutumu belirleyecek. İttifak olarak biz gerekeni yapacağız ama her zaman için barışa kendimizi adamış durumdayız" ifadelerini kullandı.

“Anladığımız kadarıyla elinizde daha fazla askeri kanıtlar yapıldığına dair kanıtlar var. Biz Rusya'nın söyledikleri mi NATO'nun söyledikleri mi doğru nasıl anlayabiliriz?” sorusuna Austin, "Biz şeffaf bir şekilde paylaştık. Sanıyorum sizin bahsettiğiniz konuyla ilgili olarak şeffaflığı devam ettirmek tek çözüm. Konuyu konuşmak olan biteni anlatmak çok önemli” şeklinde yanıt verdi.

Austin, “Ukrayna bu hafta yapılan saldırının ülke tarihindeki en büyük siber saldırı olduğunu söyledi. Acaba bu saldırıyı Rusya'ya mı atfediyoruz, ABD'nin cevabı ne olacak?” sorusunu ise “Bu saldırının arkasında kimin olduğunu araştırmaya devam ediyoruz. ABD'ye herhangi bir siber saldırı olursa biz de sorumluları belirleriz ve yanıt veririz. Şimdiye kadar böyle bir şey görmedik” cevabını verdi.