NATO zirvesinin ardından dolar yatay bir seyir izliyor. Piyasalarda ise gözler 12 Aralık'taki Merkez Bankası toplantısında

NATO zirvesinin ardından dolarda son durum ne?

ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO zirvesinin ilk gününde Türkiye'ye dönük olumlu açıklamaları ve dolar endeksindeki gerilemeye paralel bir miktar gevşeyen dolar/TL, 5.73'lü seviyelere gerilemişti. Bu sabah ise dolar/TL 5.75 seviyesinin hemen altında işlem görüyor.

NATO ZİRVESİ

Trump Londra’daki NATO liderler zirvesi kapsamında yaptığı açıklamada, “Türkiye’yi seviyorum ve Cumhurbaşkanıyla iyi geçiniyorum, o çok iyi bir NATO üyesi veya üyesi olacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı ittifakının ortak savunma taahhüdün sorgulamanın doğru olmayacağını, Türkiye ile Baltık ülkelerini savunma planı üzerindeki sorunların çözümü üzerine çalıştığını söyledi.

Analistler, “Trump’ın açıklamalarının ardından dolar/TL’de bir gevşeme oldu. Öte yandan dolar endeksindeki gerileme de etkili. Ancak piyasada oynaklığın ciddi şekilde azalması kurda da genel olarak yatay harekete neden oluyor, neredeyse hiçbir habere tepki vermiyor. Bir diğer unsur ise bu yıl içinde swap piyasasında atılan adımlar, kamu tarafından gelen döviz satışları, bütün bunlar yabancı yatırımcının TL’ye temkinli yaklaşmasına neden oluyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

KRİTİK VERİ 12 ARALIK'TA AÇIKLANACAK

Aynı analistler açıklanan enflasyon verilerinin ardından TCMB’nin 100-150 baz puanlık faiz indiriminin piyasalar açısından şaşırtıcı olmayacağını söylüyor.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım’da gıda ve ulaştırma fiyatlarının etkisiyle aylık %0.38 ile beklentilerin altında artış gösterirken, baz etkisinin terse dönmesiyle yıllık enflasyon da %10.56’ya yükseldi.

Veri sonrası gözler Merkez Bankası’na çevrilirken, 12 Aralık’taki toplantıda yapılacak faiz indirimine yönelik beklentiler 100-200 baz puan aralığında bulunuyor.