Ressam Haydar Özay, YouTube’de erişime açılan ‘Nâzım Hikmet Resimleri ve Melankoli Resmi’ sergisini, “Resimlerimde Nâzım’ın insanlık hallerini resmediyorum. O da büyük insanlığın bir parçası” sözleriyle anlatıyor

‘Nâzım’ın insanlık hallerini resmediyorum’

KADİR İNCESU

Sanatçı Haydar Özay’ın ‘Nâzım Hikmet Resimleri ve Melankoli Resmi’ sergisinde yer alan ‘Nâzım Hikmet 19 Yaşında’, ‘Salkımsöğüt ve Nâzım Hikmet’, ‘Nâzım Hikmet Karlı Kayın Ormanı’nda’, ‘Nâzım Hikmet ve Lüküs Hayat’, ‘İyimser Nâzım’ ve ‘Nâzım Hikmet Salkım Söğüt’ü Dinliyor’ isimli 6 eser, Ataşehir Belediyesi’nin YouTube hesabında erişime açıldı. Özay, resimlerin kendisindeki karşılığını anlattı.

Haydar Özay, yaptığı ilk Nâzım Hikmet resmi olan ‘Nâzım Hikmet Salkımsöğüt’ü Dinliyor’ için şunları söylüyor: “Nâzım için yaptığım ilk resimlerimden… Çok ilgi gördü, posterleri, pulları yapıldı. 1930’lı yıllarda Nâzım Hikmet, ‘Salkımsöğüt’ ve ‘Bahri Hazer’ şiirlerini Columbia firması için plağa okumuş. Açık havada çalınır, herkes de dinlermiş. Hıfzı Topuz’un anılarından okudum, Nâzım Hikmet ‘Salkımsöğüt’ şiirini ezbere bilmezmiş. Kendi sesinden ‘Salkımsöğüt’ü dinleyen bir Nâzım çalıştım. Karanfilleri Nâzım resimlerinde hep kullanıyorum, eski dostlarını, arkadaşlarını anlatıyor. Tıpkı şiiri gibi… Gramafonun ve satranç taşlarının önünde ‘Salkımsöğüt’ü dinleyen 60’lı yaşlarındaki Nâzım Hikmet…”

Nâzım Hikmet ressamı olarak da anılmaya başlayan, şairin bugüne kadar yüzün üzerinde resmini yapan Özay, “Katı bir belgeciliğe boğulmuş, Nâzım Hikmet yerine yaşantısı ve yaydığı duygusallığa karşılık olabilecek bir Nâzım yaratmaya çalışıyorum. Resimlerimde Nâzım’ın insanlık hallerini resmediyorum. O da büyük insanlığın bir parçası. Yaptığım her bir resim bir diğer resminin de önünü açıyor. Resimlerimle bir Nâzım Hikmet arkeolojisi oluşturmak istiyorum. Nâzım için çalışmak, resim yapmak beni mutlu ediyor” şeklinde konuşuyor.