Nazlı Ilıcak: Fakir fukaraya yardım eden dini yapı beni cezbetti

"FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri" gerekçesi ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın İstinaf Mahkemesi'ndeki yargılamasına başlandı.

15 Temmuz sonrası cemaatin kriminal yapısını gördüğünü, aldandığını bugün anladığını söyleyen tutuklu sanık Nazlı Ilıcak, "Çünkü bunlar sinsi bir örgüt. Güler yüz, güzel okullar, fakir fukaraya yardım eden dini yapı beni cezbetti. Benim bu sinsi ilerlemeleri bilmeme imkan yok. Ve aldandığımı bugün itiraf ediyorum" dedi.

Sadece gazetecilik faaliyetinde bulunduğunu söyleyen Ilıcak, "Bugüne kadar ben savunmalarımda yaşımı ileri sürmemeye gayret ettim. Böyle mağdur görülmek istemem ben. Yani şunu itiraf edeyim ki gerçekten çok yoruldum. Ben 74 yaşındayım. İki tane soğuk kışı, iki yanıcı yazı içeriden geçirdim. 42 yıllık gazeteciyim. Cumhuriyet tarihinde 74 yaşında 2 yıl cezaevinde yatan yok. Giderek kendime bakamadığımı görüyorum. Eğer beni beraat ettirmeyi düşünmüyorsanız tahliye edin. Ben kaçamam" dedi.

Zekeriya Öz ile yaptığı röportaj ve çektirdiği kartopulu fotoğrafa ilişkin de konuşan Ilıcak, Zekeriya Öz'ün o zamanlar terör örgütü üyesi olmadığını belirterek, "Zekeriya Öz ile gazetecilik faaliyetim dışında hiçbir alakam yoktur" dedi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu yargılanan Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Fevzi Yazıcı, Şükrü Turgut Özşengül ve Yakup Şimşek ile tutuksuz yargılanan Mehmet Altan katıldı.

Duruşmaya Nazlı Ilıcak'ın savunması ile başlandı. Nazlı Ilıcak, savunması sırasında iki kez ağladı. Babasının Yassıada'da yattığını söylediği sırada gözyaşlarını tutamayan Ilıcak, 74 yaşında cezaevinde yatan bir gazeteci olarak yaşadığı zorlukları anlattığı sırada da gözyaşlarını tutamadı.

Zekeriya Öz ile bir röportaj yaptığını hatırlatan Ilıcak, "Röportajı süslemek için bir kar topu fotoğrafı çektim. Şimdi bu terör örgütü üyesini övmek olarak değerlendiriliyor. Bir kere o tarihte Zekeriya Öz terör örgütü üyesi değil. Ben cezaevine gidip görüşmedim ki. Görevden uzaklaştırılmıştı. Kendisi savcıyken ben onun hakkında soruşturma açılsın diye Adalet Bakanı'nı arıyorum ve bunu gizli de tutmayıp açıklıyorum. Zekeriya Öz ile gazetecilik faaliyetim dışında hiçbir alakam yok" dedi.