Denemelerine NBA basketbolcularının da katıldığı Yale’in Covid-19 tükürük testi FDA’dan onay aldı.

NBA'in de katkı sağladığı Yale'in Covid-19 tükürük testi FDA'dan onay aldı

Dış Haberler Servisi

ABD'de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinden bilim insanları tarafından geliştirilen tükürük testi SalivaDirect'e acil durum onayı verdi.

Testin çalışma mekanizması ise son derece basit. Kişi steril bir kaba örneği tükürdüğünde, SalivaDirect test, bu örneği SARS-CoV-2'nin genetik materyali açısından kontrol ediyor.

Bloomberg'in haberine göre, SalivaDirect'in denemelerine NBA basketbolcuları ve personeli katıldığı gibi, araştırmaların finansmanında da NBA'in katkısı olduğu belirtiliyor.

FDA yetkilisi Stephen Hahn yaptığı açıklamada, SalivaDirect'i hem etkililiği hem de oluşabilecek test sıkıntılarını önleme potansiyeli bakımından "çığır açan" bir test olarak değerlendirdi.

Bu test, FDA'nın tükürük örneğine dayanan testler arasında onayladığı beşinci test olmasına rağmen, "en düşük maliyetli" olacağı belirtiliyor. Yale'deki araştırma ekibi, laboratuvarların örnek başına 10 dolar gibi bir fiyat koymalarını bekliyor.

Yale Üniversitesinin websitesinde yapılan açıklamaya göre, araştırmacılar geliştirdikleri bu yöntemle ilgili herhangi bir ticari amaç gütmüyorlar.