Ayvalık’ta denizden demir çıkarmak için verilen ruhsat alanı 1600 hektardan 20 bine çıkarıldı. Çamyurt Dağı’ndaki maden için de kapasite artırılmak isteniyor

Ne dağ kalacak ne deniz

DEMET SARGIN sargindemet@gmail.com @demetsrgn

Türkiye’nin birçok bölgesinde ısrarlı biçimde çevre mücadelesi veriliyor. Tüm maddi zorluklara, hukuksal açmazlara rağmen meşru zeminlerde verilen bu mücadelelerden ikisi için önceki gün kritik toplantılar yapıldı. Bunlardan biri Balıkesir’in ilçelerinden Ayvalık’ta düzenlenen halkı bilgilendirme toplantısıydı. Altınova Mahallesi’nde denizden demir çıkarmak isteyen şirketin protesto edildiği toplantı, iptal edilmek durumunda kaldı. Densan Madencilik tarafından yapılan ve 1600 hektardan 20 bin hektar alana çıkarılan proje eğer hayata geçirilirse büyük bir deniz talanına sebep olacak.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince düzenlenen, Altınova Kazan Sitesi’ndeki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısını Ayvalık özelinde birçok çevre derneği protesto etti. Ayvalıklı yaşam savunucularını çevre illerdeki platformalar da yalnız bırakmadı. CHP’li milletvekilleri Ensar Aytekin, Fikret Şahin ile CHP Doğa Hakları Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da protestolara katılarak halka destek veren isimlerden oldu.

20 bin hektara çıkarıldı
Altınova plajını baştan sona kuşatan projeyle halk geçen yıldan beri mücadele ediyor. Dosyada başta 1600 hektar olarak görülen proje şimdi 20 bin hektara kadar çıkarılmış durumda. Sarımsaklı ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Badavut plajına kadar sahili işgal edecek olan proje, kıyıya da sadece 300 metre uzaklıkta olacak. Proje deniz ekosistemini yok etmesinin yanında, içme suyu kaynaklarına da tuzlu su karıştırma tehlikesi yaratıyor.

Kıyıya sadece birkaç kulaç uzakta
Konu hakkında konuştuğumuz Ayvalık Tabiat Platformu’ndan Nebahat Dinler, “Dağlar bitti şimdi de denizlerimize göz diktiler” dedi. Projenin 1600 hektardan 20 bin hektara çıkmasına da ayrıca tepki gösteren Dinler, “Denizimizi, sahilimizi işgal etmek istiyorlar. Bu maden açılırsa bizim burada yaşamamızın hiçbir anlamı kalmayacak. Sonuna kadar mücadele edip bu projeyi kesinlikle iptal ettireceğiz. Kararlıyız” ifadelerini kaydetti. Dava açmaya hazırlandıklarını da ifade eden Dinler sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje neredeyse Midilli’ye kadar varıyor. Çok geniş bir saha. Kıyıdan 300 metre ilerde maden çalışmaları varken bizler denize nasıl girebiliriz? Can güvenliğimiz, sağlığımız nasıl korunur? Üstelik plajda erozyon söz konusu. Kıyıdan kum 400 metre gerilemiş durumda. Bu proje bu çekilişi daha da tetiklemez mi?”

Kazdağları maden çıkmazında
Diğer bir toplantı da Çanakkale’de yapıldı. Kanadalı Alamos Gold şirketine bağlı Doğu Biga Madencilik’in, Çan’a bağlı Çamyurt Dağı’ndaki maden projesinde kapasite artırmak için düzenlediği halkı bilgilendirme toplantısında da protestolar gerçekleşti. Kazdağları’nın eteklerindeki Kızılelma köyünde yapılan toplantıya, köy halkından olmayan kişilerin katılım gösterdiğini söyleyen İDA Dayanışma Derneği’nden Pınar Bilir, köy halkının termik santraldan kaynaklı olarak tarımsal veriminin zaten düştüğünü, bölgede büyük bir talan yaşandığını ifade etti. Bilir ayrıca, “Toplantı yapıldı ama kayıtlara nasıl geçti, nasıl bir tutanak tutuldu henüz bilmiyoruz ama takipçisi olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde tekrar köye giderek halkla konuşmalar yapacağız” dedi.

Söz konusu bölgede İstanbul’daki yaşamlarını geride bırakarak kendilerine doğada bir yaşam kurmak isteyen gençlerin sayısı da oldukça fazla. Bilir, bu konuda da şu yorumu yaptı: “Birçok genç buralarda küçük küçük arazi alıp ya da kiralayıp doğal bir yaşam kurmaya, tarım yapmaya çalışıyor. Çoğu İstanbul gibi büyükşehirlerden kaçıp gelmiş Onlar da en az köylüler kadar tedirgin. Ne yapılması gerektiğini düşünüyor ve mücadele edeceklerini söylüyorlar.”