CHP'li Tanrıkulu'nun ‘Temmuz 2020 Hak İhlali Raporu’na göre 162 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi. 110 toplantı ve gösteri yürüyüşüne polis müdahale etti, 4’ü çocuk olmak üzere toplam 213 kişi işkence ve kötü muameleyle karşılaştı.

Ne hak ihlali tükendi ne baskı

HABER MERKEZİ

Sosyal medyadan yargılamalara, işkence ve kötü muameleden yaşam hakkına kadar temmuz ayı da hak ihlalleriyle geçti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘Temmuz 2020 Hak İhlali Raporu’nu açıkladı. 162 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiğine dikkat çekilen rapora göre 110 toplantı ve gösteri yürüyüşüne polis müdahale etti, 4’ü çocuk olmak üzere toplam 213 kişi işkence ve kötü muameleyle karşılaştı.

Sosyal medyayı baskı altına alan ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçen ay Meclis’ten geçtiği hatırlatılan raporda, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in hukuksuzca gözaltına alınmasına da değinildi.

***

Rapordaki Hak ihalleri şöyle sıralandı

Sakarya’nın Hendek İlçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda gerçekleşen patlamanın da anımsatılan raporda, geçen ay öne çıkan vakalar şu şekilde oldu:

♦ Yargısız İnfaz, Dur İhtarı, Rastgele Ateş Açma Olayları: 2 kişi (1’i çocuk)

♦ Sivil Çatışmalar/Nefret Suçları: 1 kişi

♦ Kadın Cinayetleri: 36 kişi

♦ Mülteci ölümleri: 61 kişi

♦ İşkence Olayları: 55 kişi

♦ Cezaevlerinde İşkence ve Kötü Muamele Olayları: En az 43 kişi

♦ Gözaltına Alınan, Tutuklanan Gazeteciler, Yazarlar: 3 kişi

♦ Toplatma, Erişim Engelleme Kararları: 178 karar

♦ Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Gözaltına Alınanlar, Tutuklananlar: 15 kişi