Düzce’deki depremde 2 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi yaralandı. Bu anlayışla yıkıcı bir İstanbul depreminin enkazından çıkamayacağımız bir kez daha görüldü. Yaşanan depremin ardından elektrik kesildi, haberleşmede sıkıntı yaşandı. Hasar gören binalar içinde okul, sağlık ocağı, adliye olması endişeyi büyüttü.

Ne kadar ‘çöksek’ de boşa
Gece saatinde sokağa çıkan Düzceliler tüm günü sokakta geçirdi. (Fotoğraflar: AA)

Haber Merkezi

Türkiye dün saat 04.08’de merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olan bir depremle sarsıldı. 6.0 büyüklüğündeki deprem Düzce dışında İstanbul, Sakarya, Ankara, Zonguldak başta olmak üzere Marmara’nın büyük bölümü ve İç Anadolu’nun hemen hemen tüm kentlerinde hissedildi.

PANİK NEDENİYLE 2 CAN KAYBI

Düzce ve depremin hissedildiği bazı kentlerde panikle yataklarından fırlayan yurttaşlar evlerini terk etti. Bu panik sırasında iki kişi hayatını kaybederken 80 kişi yaralandı. Çilimli ilçesi Pırpır köyünde yaşayan 48 yaşındaki Hikmet Çelebi evden çıkmaya çalışırken dengesini kaybederek düştü. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Çelebi, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Çay Mahallesi’nde oturan 63 yaşındaki Sevim Çengel ise deprem sırasında yaşadığı panik sonrası kalp krizi geçirdi. Çengel yaşamını yitirdi. Yaralananların büyük bölümünü korkuya kapılıp evlerinin pencerelerinden atlayanlar oluşturdu.

Düzce’de halk geceyi sokakta geçirdi. Hava sıcaklığının 10 dereceye kadar düşmesi nedeniyle ısınma sıkıntısı çeken Düzceliler, sokak aralarında yaktıkları ateşin başında sabahladı. Deprem nedeniyle Düzce, Bolu ve Sakarya’da eğitime bir gün ara verildi.

ÇÖK-KAPAN-TUTUN TATBİKATI BOŞA DÜŞTÜ

Henüz 10 gün önce, AFAD koordinasyonunda, Düzce Depremi’nin 23’üncü yılı dolayısıyla depremin meydana geldiği saat 18.57’de “Çök-Kapan-Tutun” deprem tatbikatı yapıldı. Taatbikatının sonucu dün depremde görüldü. İktidarın övündüğü bildirim sistemi çalışmadı. Hiç kimsenin telefonuna herhangi bir bildirim ulaşmadı.

Deprem sonrası gözler Düzce’deki toplanma alanlarına çevrildi. 1999 yılında iki büyük depremle yıkılan Düzce merkezde 91, Gölyaka’da ise 9 adet toplanma alanı bulunuyor. Alanlar; okullar, pazar yerleri, parklar, AVM otoparkı, camiler, valilik bahçesi, gençlik merkezi ve Düzce Otobüs Terminali’nden oluşuyor.

ŞİDDETİ 8 OLARAK HESAPLANDI

Deprem uzmanlarının değerlendirmelerinde faydaki bu kırılma ile enerjinin boşaldığına dikkat çekildi. Uzmanlar şu değerlendirmeyi yaptı:

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Düzce geniş ölçekte alüvyon dediğimiz zayıf zemin üzerinde kurulmuş. Burada eski yapı stoku yenilenmemiş olsaydı ciddi yıkım ve can kaybı yaşanırdı. Depremin büyüklüğü 5.9 ama şiddeti 8 olarak hesaplandı.

Prof. Dr. Naci Görür: Bu deprem 1999 Gölcük ve Düzce depremleri sırasında KAF’ın kırılmamış bir kesimi üzerinde oldu. Böylece Düzce ve batısında KAF enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. 1999 depremlerinde KAF Bolu tüneline kadar kırılmıştı. Hala daha Bolu tüneli ile Bolu kenti ve ovası arasındaki fay kolunda kırılma olmadı. O nedenle Bolu ve güneyi riskli bir bölge olarak algılanmalı ve IRAP planı ciddiyetle uygulanmalı.

***

BU KEZ DE HAZIRLIKSIZ OLDUĞUMUZU GÖRDÜK

Yaşanan depremin ardından siyasi partiler de açıklama yaptı. CHP, bölgeye heyet gönderirken SOL Parti de iktidarın hazırlıksız olduğunu hatırlattı.

SOL Parti Düzce, Bolu, Sakarya ve Kocaeli il örgütleri depreme ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Daha önceki depremlerde olduğu gibi bu kez de ne kadar hazırlıksız olduğumuz ortaya çıktı” denildi. 4 il örgütünün “Çaremiz de gücümüz de birbirimizde” başlığı ile yaptığı açıklamada, şu noktalara dikkat çekildi: “Özellikle Düzce ve Bolu’da öğrenci yurtları, kamu binaları, haneler gibi birçok bina hasar aldı. Depremden sonra hatlarda oluşan yoğunluktan iletişim kurulamadı, deprem toplanma alanları bulunamadı, oluşan yoğun trafikten kaynaklı ulaşım imkânsız hale geldi. Yaklaşımlarını bilsek de mevcut iktidara sorumluluklarını hatırlatmak, rantçı anlayışlarına son vermeye çağırmaktan da geri durmayacağız.”

***

KAMU BİNALARI ZARAR GÖRDÜ

Düzce merkezli depremde hasar gören yapılar arasında kamu binaları dikkat çekti. İşte o binalardan bir kaçı...

•Düzce Adliyesi’nin dış mantolaması çöktü. Depremin gece yaşanması yaralanmaların ve can kaybının önüne geçti.

•Akçakoca 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi depremde hasar gördü. Kullanılamaz hale gelen sağlık merkezi geçici bir süre ile kapatıldı.

•Düzce merkezdeki Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde çatlaklar meydana geldi

•12 Kasım 1999 depreminde hasar gören Cedidiye Camisi’nin minberi, dün yaşanan depremde yıkıldı.

•Akçakoca Devlet Hastanesi’nde çatlaklar meydana geldi.

•Akçakoca’da 3 okulda çatlaklar meydana geldi. Bahaettin Güçlü İlkokulu, Akçakoca Sosyal Bilimler Lisesi ve Mustafa Açıkalın Ortaokulu’ndaki sıva çatlakları oluştu.

•Cumayeri ilçesinde kaymakamlık ve belediye binalarında hasara neden oldu.

2.8 MİLYAR TL’LİK İHALE

Düzce’de yaşananlar kamu binalarının depreme hazır olmadığını gösterdi. Dış mantoloması hasar gören Adliye Binası’nın yapımı kamu ihalelerinin bilinen ismine gitti.1999 yılında yaşanan iki büyük depremde de hasar alan Düzce Adliyesi, 2008 yılında yeni binasına taşındı.Depremde hasar alan Düzce Adliyesi’ni inşa eden Aras İnşaat adlı şirket, 2012 yılından bugüne 707 milyon TL’si Adalet Bakanlığı’ndan olmak üzere kamudan toplam 2,8 milyar TL’lik ihale aldı. Şirketin ihale aldığı bazı kamu kurumları ve ihale bedelleri şöyle sıralandı:

•Yatırımları Genel Müdürlüğü: 1,7 milyar TL

•Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü: 248,1 milyon TL

•TOKİ: 33,8 milyon TL

Adliye BinasıAdliye Binası