"Ne Maraş ne de Roboski hiçbir katliamı unutmadık"

HABER MERKEZİ

Maraş Katliamı’nın 43’üncü yılında saldırıda yaşamını yitirenler pek çok kentte anıldı. Antalya, Urfa ve İskenderun’da düzenlenen anma etkinliklerinde sorumluların bulunup yüzleşme çağrısı yapıldı.


Alevi Bileşenleri ile Emek ve Demokrasi Güçleri, Antalya’da Attalos Meydanı’nda bir araya geldi. Burada konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Erdoğan, “Bundan tam 43 yıl önce, devlet Maraş’ta Alevilere karşı suç işledi” dedi.

Faşizmin, varlığını korumak için her dönemde Alevileri hedef aldığını ifade eden Erdoğan, “Tekçi, ırkçı ve siyasal İslamcıların korkulu rüyası 73 millete bir nazarla bakan Alevilerdir. Bu bağlamda Malatya, Maraş ve Çorum'da Alevi katliamları yaparak 12 Eylül faşist darbesini gerçekleştirmiştir. Milliyetçi ve siyasal İslam'ın ülkeyi getirdiği yer ortadadır. Aleviler, şeriata, yobazlığa ve her türlü gericiliğe karşı laikliği savunmaya devam edeceğiz. Hiçbir katliamı unutturmayacağız” diye konuştu.

LANETLİYORUZ

Alevi Kültür Dernekleri Urfa Şubesi de Haliliye ilçesindeki cemevinde açıklama yaptı. CHP Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Alagöz, şunları söyledi: “Maraş, Sivas, Suruç Katliamı’nda failler cezalandırılmadı. Bu bir utançtır. Canlarımızı unutmadık, unutmayacağız." Son olarak konuşan Alevi Kültür Derneği Urfa Şube Başkanı Mehmet Türkmen de “Katilleri, koruyucularını ve onları yönlendiren insanlık dışı gerici faşist ideolojilerini ve dünya üzerinde yaşanan tüm katliam ve soykırımları lanetliyoruz” dedi. Hatay’da ise HDP İskenderun İlçe Örgütü, Maraş ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenleri andı. Anmada ayrıca Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında 19 Aralık 2015’te katledilen Taybet İnan da unutulmadı. Demokratik Alevi Dernekler (DAD), Ankara Dersimliler Derneği, Karakoçan ve Yöresi Yardımlaşma Derneği ile Ankara Varto Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlik ise Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Genel Merkez binasında gerçekleştirildi. DAD Ankara Şubesi Başkanı Mustafa Karabudak, Alevilerin hala hak ve hakikat arayışını sürdürdüğünü vurguladı. Vartolular Derneği Şube Başkanı Özgür Yetiş Aslan, 19 Aralık Katliamı’nın sorumlularının cezalandırılmadığını vurgulayarak “Tamamlanan bir dava bile yok” ifadelerini kullandı.